Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalgalleriet tilbake som Munch-konkurrent

Nå har Frp fått vann på mølla.

KAN HUSE MUNCH? OPAKs utredning viser at Nasjonalgalleriet er et mer aktuelt alternativ som Munch-museum enn tidligere antatt. Foto: Morten Holm / Scanpix
KAN HUSE MUNCH? OPAKs utredning viser at Nasjonalgalleriet er et mer aktuelt alternativ som Munch-museum enn tidligere antatt. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Det som overrasket meg er at rapporten konkluderer med at de klimatiske forholdene på Nasjonalgalleriet ikke er så dårlige at man ikke kan huse et Munch-museum der. Det gjør Nasjonalgalleriet og Tullinløkka mer realistisk som et museums-alternativ, sier byråd for kultur og næring i Oslo, Hallstein Bjercke, til Dagbladet.

I dag presenterte Kulturbyggene i Bjørvika konklusjonene i rapporten til OPAK - en rapport som har vurdert alternativer for bygging av et Munch-museum på Tullinløkka og Tøyen.

Det er hovedsakelig Frp som har argumentert kraftig for at et nytt Munch-museum bør bygges på Tullinløkka. Nå mener Carl I. Hagen at alternativet står sterkere enn noen sinne.

- Utredningen gjør at et Munch-museum til Nasjonalgalleriet er blitt mer realistisk og aktuelt, sier Hagen.

Med en styrking av alternativet på Tullinløkka kan den politiske floken rundt Munch-museet bli enda vanskeligere å løse.

Ferdig i 2022 Dagbladet kunne i går kveld presentere innholdet i rapporten. Hovedkonklusjonene er som følger:

• Det beste alternativet på Tøyen er å rive hele bygningsmassen og bygge nytt. Det vil koste over 1,7 milliarder kroner, og vil først stå ferdig sommeren 2022. Rapporten poengterer også at kunsten da vil være borte fra museet i fem år.

- Dette alternativet berører heller ikke friareal, poengterer Gunnar A. Leganger, direktør i Kulturbyggene i Bjørvika, under pressekonferansen.

Ruter har også levert et grovt anslag på at det vil koste om lag 40 millioner kroner å bygge ut t-banestasjonen på Tøyen.

• Det beste alternativet på Tullinløkka innebærer å rehabilitere Nasjonalgalleriet, samt bygge et nybygg på Tullinløkka. Det vil koste over 1,6 milliarder kroner, og vil først stå ferdig ved utgangen av 2022. Rapporten presiserer at denne løsningen forutsetter at Nasjonalmuseet flytter ut av bygningen.

ALTERNATIV 2: Rapporten drøfter også mulighetene for å bygge nytt Munch-museum på Tøyen. Foto: Morten Holm / Scanpix
ALTERNATIV 2: Rapporten drøfter også mulighetene for å bygge nytt Munch-museum på Tøyen. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Les rapportene her.

Til sammenlikning vil det koste omlag 1,647 milliarder kroner å realisere Lambda-museet, og det vil anslagsvis ta tre år å bygge museet som er tegnet av Herreros Arquitectos. Lambda ble nedstemt i bystyret i desember i fjor.

- Maks 1 milliard Men 1,6 milliarder kroner for et Munch-museum på Tullinløkka er langt over summen på en milliard som Carl I. Hagen har sagt seg villig til å bruke på et museum.

Men Hagen mener det er mulig å kutte 600 millioner ved å droppe det foreslåtte Tullinløkka-nybygget med auditorium, foredragssal og bibliotek.

- Men vil det gi nok plass og gode nok fasiliteter, Hagen?

- Det viktigste er å få vist Munchs kunst til publikum. Ansatte og «forståsegpåere» får komme i andre rekke, sier Hagen til Dagbladet.

- Lambda best Lambda-forkjemperne Høyre er ikke overraskende uenig i at Nasjonalgalleriet er det beste alternativet.

- Vi er like langt som før rapportene ble presentert. Alle alternativene som presenteres i rapporten er like dyre, og Lambda er det som kan realiseres raskest. Lambda er det beste alternativet med tanke på pris og ikke minst på tid, og vil være det beste alternativet for den verdensarven vi besitter i Edvard Munchs kunst, sier Øystein Sundelin, Høyres leder av kultur -og utdanningskomiteen i bystyret, til Dagbladet.

TILBAKE PÅ BANEN: Høyre mener at Lamda fortsatt er det beste alternativet, til tross for at det ble nedtsemt i Oslo bystyre i fjor. Foto: Herreros Arquitectos
TILBAKE PÅ BANEN: Høyre mener at Lamda fortsatt er det beste alternativet, til tross for at det ble nedtsemt i Oslo bystyre i fjor. Foto: Herreros Arquitectos Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media