NASJONALGALLERIET: Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, orienterer om mulige planer for Nasjonalgalleriets fremtid. Kulturminister Trine Skei Grande og direktør i Sparebankstiftelsen DNB André Støylen er også til stede. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nasjonalgalleriet: Vil åpne opp nye rom for publikum

Nasjonalmuseet og Sparebankstiftelsen DNB sammen om å finne en løsning for framtidig bruk av Nasjonalgalleriet.

Debatten om hva som skal skje med Nasjonalgalleriet har pågått helt siden 2008, da det ble bestemt at Nasjonalmuseet skal flytte inn i nye lokaler på Vestbanen i 2020.

Det har vært uvisst hva som vil skje med Nasjonalgalleriet-bygningen når Nasjonalmuseet flytter.

Nå går Nasjonalmuseet og Sparebankstiftelsen DNB sammen om å finne en løsning for framtidig bruk av Nasjonalgalleriet.

Ser på mulighetene

Mandag inviterte museets direktør Karin Hindsbo til orientering om mulige planer for Nasjonalgalleriets framtid. Til stede var også kulturminister Trine Skei Grande (V) og André Støylen, direktør i Sparebankstiftelsen DNB.

- Vi går i gang med et forprosjekt for å utrede muligheter. Tanken er å gjøre Nasjonalgalleriet til et åpent og levende hus for publikum. LED-kunsten vil stå i sentrum, sier Karin Hindsbo, til den frammøtte pressen.

Ved å gjennomføre en rehabilitering er det mulig å åpne opp områder som i dag ikke er tilgjengelig for publikum, som tredjeetasje og kjelleren.

- Den skapende scene mangler steder for visning og produksjon. Med den bakgrunnen skal vi se på hvilken type utstillinger vi skal lage i framtida, sier Hindsbo.

Ga forbehold i regjeringsplattformen

I regjeringsplattformen som ble lagt fram 14. januar, står det at regjeringen vil «bevare Nasjonalgalleriet som kunstgalleri tilknyttet Nasjonalmuseet, forutsatt at det ikke påløper store kostnader til rehabilitering».

- I regjeringsplattformen løftet vi fram at vi ville bevare dette som en arena for kunst. Vi mente ikke at det skulle bli et bakgårdsbygg, men ha en kunstnerisk kraft, sier Trine Skei Grande, og legger til at hun er glad for at Sparebakstiftelsen og Nasjonalmuseet har funnet sammen.

På spørsmål om hvor lang tid forprosjektet vil ta, svarer Skei Grande at det kommer an på hvor store oppgaver som avsløres av forprosjektet.

- Vårt mål er at huset skal være stengt kortest mulig, sier hun.

- Få mer aktivitet

Ifølge Nasjonalmuseet har de og Sparebankstiftelsen DNB over tid sett på mulige løsninger for Nasjonalgalleriet. Ønsket er å minimere perioden før bygget kan gjenåpne, og samtidig skape en bæredyktig løsning for framtida.

Ifølge Hindsbo er ikke de økonomiske rammene satt.

- Vi er helt enige om at det skal være et levende hus for folk. Det er det primære. Så ønsker vi å åpne opp så hele bygget blir tilgjengelig. Også er det et ønske at vi skal være tro mot de arkitektoniske historiske detaljene i bygget, samtidig som vi også skaper rom for den skapende scenen, sier hun, til Dagbladet.

- Drømmen er å skape et hus som er fullt av liv av ulike aktører innenfor kunstfeltet. Vi vil få plass til mye mer aktivitet og kanskje særlig muligheten for atelier på toppen og at første etasjen skal bli en mer naturlig del av byrommet, sier André Støylen, direktør i Sparebankstiftelsen DNB.

Sparebankstiftelsen betaler

- Hvor mye av dette skal gå fra statsbudsjettet og kommer det til å ta penger fra prosjektet som foreligger i dag?

- Det vet vi ikke enda fordi vi har ikke fått forprosjektet oppe og gå. Det å sette opp et helt nytt museum koster ganske mye penger. Jeg håper jo at dette kan ses i sammenheng og også utvikle seg over tid og henge mer sammen i drifta. Fokuset kommer til å være på å få det nye museet oppe og gå på best mulig måte, sier hun.

- Men hvem skal betale?

- Sparebankstiftelsen DNB har bevilget penger til forprosjektet. Summen kan vi svare bedre på når vi er ferdig med det.

- Hvor mye?

- Vi betaler for det. Og det er ikke satt noe beløp, sier André Støylen, direktør i Sparebankstiftelsen DNB.