Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalisme med et smil, tungt bevæpnet politi og hatefull retorikk

Innvandringsspørsmål og ytre høyre preger Arendalsuka.

STENGTE GATER: Mellom bodene til Stopp islamiseringen av Norge og Alliansen, står pansrede politikjøretøy og bevæpnede tjenestemenn. Foto: Martine Aurdal
STENGTE GATER: Mellom bodene til Stopp islamiseringen av Norge og Alliansen, står pansrede politikjøretøy og bevæpnede tjenestemenn. Foto: Martine Aurdal Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Norges mest debatterte spørsmål, innvandring, henger tungt over Arendalsuka. Det preger debattprogrammet og er skyld i en lang rekke veisperringer, et massivt politioppbud og demonstrasjoner.

I går møtte justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) Sverigedemokraternas Aron Emilsson, Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap), stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) og SV-leder Audun Lysbakken til debatt i Kulturhuset.

Temaet «Innvandringens utfordringer og muligheter» burde invitere til polarisert demonstrasjon av de vidt ulike partienes kjepphester på feltet. Men det ble så kjedelig at møteleder Anne Grosvold frustrert uttalte at de jo faktisk var mer uenige enn de framsto på scenen.

Sverigedemokraternas og Fremskrittspartiets representanter framsto som det Per Sandberg kaller «glattpolerte biljardkuler». Wara og Emilsson er begge utdannet i humanistiske fag og er både velkledde og velformulerte. De kjenner seg ikke igjen i og tar avstand fra de drøyeste utsagnene fra eget parti, og høres selv ut som om de like gjerne kunne hørt hjemme i Høyre eller Arbeiderpartiet.

Da Grosvold konfronterte Emilsson med sitater fra Jimmy Åkesson, stirret han uforstående på henne og lot som om han aldri hadde hørt noe slikt. Det er både frekt og effektivt.

Sverigedemokraterna har lært av Frp og moderert retorikken. Emilsson innrømmet at det var gjennom å bli mer stuereine de økte sin oppslutning, for slik å kunne få større gjennomslag for politikken som ligger fast. Samtidig har partiet, som Frp, framtredende politikere som stadig med grovere utspill appellerer til de mest innvandringsfiendtlige velgerne.

En vanlig og velbegrunnet oppfatning er at et styringsdyktig Frp demmer opp for mer ytterliggående partier i Norge. Men samtidig blir ytre høyre fløy stadig mer synlig. For første gang på Arendalsuka er veisperringer, pansrede kjøretøy og store politiressurser så tungt til stede at det hemmer flyten i sentrumsgatene.

Den nordiske motstandsbevegelsen ble nektet stand og avlyste sin demonstrasjon for å dra til Finland, men ved Stopp islamiseringen av Norge (Sian) og Alliansens boder er det stor aktivitet.

Sian har grafiske budskap om at Muhammed var pedofil og at «Fredens religion er verdens største løgn!». Alliansen deler ut norske flagg og Trump-effekter, og leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen har lagt ut bilde fra boden med den amerikanske høyreekstreme Evan McLaren, som blant annet var med på samlingen i Charlottesville der en motdemonstrant ble drept og en Ku Klux Klan-leder skjøt mot en folkemengde.

Aktivister har mobilisert også i Arendal. Ungdomspartiene demonstrerte mot Sian og Alliansen i går, flere har oppfordret til boikott av Arendalsuka og potensielt voldelige antirasister fra flere byer har meldt sin ankomst. Voldelige sammenstøt vil dessverre styrke begge ytterfløyer.

Og selv om Lysglimt Johansen har sagt at han driver «nasjonalisme med et smil», er det dystre målet et nytt landssvikoppgjør med henrettelser på Akershus festning. Veien dit er stadig drøyere uttalelser om jøder og politiske motstandere i og utenfor sosiale medier.

Selv om terskelen for den demokratiske plattformen Arendalsuka skal være lav, er det god grunn til å stille spørsmål ved om Alliansen bryter med arrangementets retningslinjer om at arrangører «som står for et antidemokratisk eller voldsrettet budskap får ikke delta».

Emilsson og Wara smiler bredt og troverdig. Men utenfor kulturhuset viser ytre høyre sitt dystre ansikt.