KOMMENTARER

Demokratiets utfordring

Nasjonalistenes internasjonale

Står den liberale verdensorden for fall? Mange sterke krefter vil den til livs når nasjonalister fra mange land snakker et felles språk, skriver Morten Strand.

MYE Å SNAKKE OM: Russlands president Vladimir Putin (til venstre) og ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: Puzzlepix/REX/NTB scanpix
MYE Å SNAKKE OM: Russlands president Vladimir Putin (til venstre) og ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: Puzzlepix/REX/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noe nytt at den russiske presidenten Vladimir Putin utfordrer vestlige, liberale, demokratiske verdier. Men det var nytt da han før G-20 møtet i Japan sist helg uttrykte seg som et speilbilde av EUs aspirerende diktator, den ungarske statsministeren Viktor Orban. I et intervju med Financial Times sa Putin at de liberale ideer er døende fordi de ikke lenger gjenspeiler folks ønsker og ideer. Liberale ideer er «i konflikt med interessene til en overveldende majoritet av befolkningen», sa Putin. Og følte seg åpenbart på riktig side av historien.

Putins beskjed er at det liberale demokratiets tid er i ferd med å renne ut, og at folk vil tilbake til ei tid med mer tradisjonell identitetspolitikk, og at særlig en liberal innvandringspolitikk, som han mener EU har praktisert, er en av røttene til det onde. Han snakker i realiteten det samme språket som Viktor Orban, mannen som har fyrt opp velgerne om «den muslimske fare», uten at praktisk talt noen flyktninger - muslimer eller andre - har fått opphold i Ungarn. Orban er mannen bak det selvmotsigende begrepet «det illiberale demokrati». De to - Putin og Orban - snakker det samme språket, bare speilvendt. Men målet er det samme, å undergrave det liberale demokratiet, i sine respektive hjemland, og - til slutt - i EU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer