Natalie Portman: - Kritikken betyr ikke noe

SKYWALKER RANCH, California (Dagbladet): «Star Wars»-skjønnheten Natalie Portman (21) bryr seg lite om hva kritikerne mener. Både når hun blir rost opp i skyene for sin tolkning av Anne Frank på Broadway-scenen, og når hun nå slaktes i «Star Wars».

«Star Wars»-filmene blir vanligvis ikke hyllet av kritikerne, men filmfenomenet må regnes som et nytt eksempel på at kritikernes meninger ikke samsvarer med publikumstilstrømningen. Kveldens premierer over store deler av verden er i likhet med de fleste andre «Star Wars»-filmer mottatt med tommelen ned fra kritikerne.

«Star Wars: Episode II - Klonene angriper» med Ewan McGregor, Hayden Christensen, Samuel L. Jackson og Christopher Lee vises på flere Oslo-kinoer i dag, og er på kino over hele landet fra og med 22. mai.

Ingen kompromiss

- Hadde slakten av den forrige filmen - «Star Wars: Episode 1 - Den skjulte trussel» - noen betydning for deg under innspillingen av denne?

- Nei, absolutt ikke. Som skuespiller forsøker jeg å følge regissørenes visjoner, og i dette tilfellet ingen andres enn George Lucas'. Du kan bare ikke lytte til hva alle måtte mene om hva du måtte holde på med. Blir det altfor mange kompromisser, ville ikke filmen ha fungert for noen. Personlig synes jeg filmen fungerer og er god, sier Portman, stolt av å være med i en filmserie som har blitt et av de største fenomenene i popkulturen.

Den naturlig vakre og selvsikre Portman innrømmer at hun ikke hadde sett én «Star Wars»-film før hun fikk rollen som dronning Amidala i episode 1. I episode 2 er hun blitt til senator Padmé Amidala.

- Jeg har forsøkt å gjøre henne mer menneskelig, voksen - og både mer avslappet og sta. Hun har fortsatt sitt idealistiske utgangspunkt, noe som jeg selv deler med henne.

Portman, som er født i Israel, avslører at hun i virkeligheten også er politisk interessert, og legger ut om sin skepsis til høyrevinden over Europa.

- Vi må kjenne og lære

- Jeg elsker USA, dette landet er det beste i verden, og nettopp derfor er vi nødt til å se mer rundt oss, og være mer ydmyke. Mye av det som skjer i verden har tross alt effekt på oss alle. Det er klare paralleller mellom den virkelige verden og «Star Wars».

Til tross for at filmen har en hengiven fanskare, føler hun at hun ikke har mistet sitt privatliv.

- Jeg har alltid hatt et avslappet forhold til dette med karriere og det å bli et kjent ansikt. Inntil nå har skolen og den mer bortgjemte teaterscenen vært det viktigste.

FILMSKJØNNHET: Natalie Portman hevder at den svært dårlige kritikken «Star Wars: Episode 1 - Den skjulte trussel» fikk i 1999, ikke har hatt noen betydning for den nå premiereklare «Star Wars»-filmen. - Som skuespiller har jeg fulgt George Lucas' visjon, og ingen andres, sier Portman.