Natascha gikk rett til topps

Kjempesalg for boka om åtte år i fangenskap.

BESTSELGER: Natascha Kampusch' bok «3096 dager» gikk rett til topps på boklista første uka i salg. Foto: CAPPELEN DAMM / Matthias Silveri / Diamond Age
BESTSELGER: Natascha Kampusch' bok «3096 dager» gikk rett til topps på boklista første uka i salg. Foto: CAPPELEN DAMM / Matthias Silveri / Diamond AgeVis mer

(Dagbladet): - Det er fantastiske nyheter! Jeg skal ikke si at vi forventet det, men vi merket på forhåndsinteressen i bokhandlene at den hadde store sjanser til å selge mye veldig fort. Boka fikk jo også en god lansering og ble synliggjort i mange aviser, sier Ingunn Lindborg, informasjonssjef i Cappelen Damm.

I forrige uke var hun og forlaget vertskap for Natascha Kampusch, som var i Norge for å lansere boka «3096 dager». Det gikk svært bra - boka fløy rett til topps på boklista for sakprosa.

Førsteopplaget ble raskt utsolgt, og hittil er det trykket opp 27 500 eksemplarer.

Hennes versjon
I boka forteller Kampusch sin historie om de over åtte åra i fangenskap i kjelleren til Wolfgang Priklopil, og hvordan hun opplevde den voldsomme oppmerksomheten etterpå.

- Når det gjelder denne typen bøker, så kan man risikere at folk føler de har fått nok av saken på forhånd. Men jeg tror hun virker som et så interessant menneske at folk får lyst til å lese mer om henne, sier Ingunn Lindborg.

- Dette er jo første gang vi får høre hennes versjon av historien. Den skiller seg på sentrale punkter veldig mye fra den historien som var kjent før boka kom ut.Kampusch er både reflektert og har interessante betraktninger, til tross for at hun forteller denne ubegripelige vonde historien, sier hun.

Skavlan-gjest
Dagbladets anmelder Jon Rognlien var enig, og skrev blant annet: «Ikke bare forteller den historien om dette helt usedvanlige livet, den gir også rikelig rom for refleksjoner, ofte overraskende, tankevekkende, givende, med relevans langt ut over akkurat denne skjebnen.»

Natascha Kampusch var også gjest hos Fredrik Skavlan forrige fredag, noe som kan gi en betydelig pr-effekt. Men Lindborg tror boka hadde solgt godt også uten Skavlan-besøket. Foreløpig er boka gitt ut i 15 land, og solgt til totalt 32.