Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nathalie ble oppdaget som 16-åring

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Virgin-direktør Per Eirik Johansen har lansert både Lene Marlin og Sondre Lerche. Nå har han undertegnet kontrakt med en ny 17-åring, stortalentet Nathalie Nordnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1998 lanserte han 17 år gamle Lene. I 2000 oppdaget han 17 år gamle Sondre.

Dagbladet var med da Johansen (42) reiste til Bergen, musikktalentenes by, for å signere kontrakt med en ung sanger og låtskriver fra Åsane.

- Første gang jeg hørte Nathalie var i fjor vår. Hun eide ikke blygsel og bablet i vei. Så heiv hun seg ned ved pianoet og begynte å spille. Jeg fikk helt hakeslepp!

Norsk musikkbransjes mest suksessfulle talentspeider sitter på SAS-flyet fra Gardermoen til Flesland. Med høy stemme og musikalsk tromsødialekt snakker han om sin nye oppdagelse. Hun er Nathalie Nordnes, elev i andre klasse ved økonomilinja på Bjørgvin videregående skole i Bergen. Halve livet har hun tatt pianotimer regelmessig. I jentekoret på lærerhøyskolen lærer hun å synge riktig. Bare 16 år gammel overbeviste hun Virgin-direktøren om at hun er et genuint talent.

- Etter å ha hørt henne framføre én låt på piano var jeg overbevist, sier Johansen.

God nese

Per Eirik Johansen fikk i fjor betalt 2,3 millioner for sin gode nese. Virgin, eid av London-baserte Thorn EMI, vet å sette pris på teften til sjefen for det lille norgeskontoret. Han skaffet selskapet en internasjonal storselger i Lene Marlin, han knyttet til seg Morten Abel med et salg på en kvart million plater i Norge de siste to og et halvt åra, og han oppdaget Madrugada og Sondre Lerche, artister det er gryende internasjonal interesse for.

- Jeg driver en aktiv A&R-politikk, sier han nøkternt.

A&R er bransjespråk for artist og repertoar, den delen av virksomheten i et plateselskap som består i å oppdage, utvikle og utgi nytt og til dels gammelt talent. Talentspeiding blir det gjerne oversatt til på norsk. Men det er litt mer omfattende enn som så. Johansen gjennomgår prosessen punkt for punkt:

Finne artisten. Jeg signer konsekvent bare artister som skriver sitt eget materiale. Jeg kunne ha fått Briskeby i Virgins stall, men følte ikke at jeg virkelig ville gå ut i krigen for bandet.

Ha en vibb med artisten. Vi må finne tonen og ha felles mål. Jeg brukte store deler av fjoråret på å bli kjent med Nathalie. I dag skriver vi kontrakt.

Danne et team rundt artisten, og lage plata.

Krysse den kreative prosessen over i markedsføring. Artisten må selges inn til et marked på riktig måte.

Synger om katten sin

Gjennom en arbeidskamerat av faren ble Nathalie satt i kontakt med Hans Petter Gundersen, i artistmiljøet bedre kjent som HP - Sondre Lerches artistiske far. De siste 13 månedene har hun jobbet sammen med HP i hans Gjøa studio.

Hun er opptatt av artister som Laura Nyro, Joni Mitchell og Rickie Lee Jones. Egenviljen er sterk:

- Jeg skal lage verdens beste Nathalie-plate, sier hun bestemt før hun setter seg ned ved studioets piano.

- Jeg liker å sette meg inn i roller når jeg skriver sanger, sier Nathalie.

- I en låt er jeg forelsket i min beste venninnes kjæreste. En annen handler om troen på at verden er til for meg. I en tredje låt synger jeg «she\'s got the mouse like a sexy goddess» . Folk tror det er en veldig sensuell tekst, men den handler bare om Maja, katten min.

«Grådig betatt»

Det er Per Eirik, HP og Kato Ådland som utgjør Nathalies team. Sistnevnte skal produsere plata sammen med HP.

Seinere drar direktøren opp platekontrakten fra ei dokumentmappe. Nathalie har hatt hjelp av Sissel- og Lene Marlin-manager Arne Svare til å utarbeide den. Når mørket faller på kommer mamma og pappa. De må skrive under for at kontrakten skal være gyldig. Etter at datteren har vært blåruss neste vår, kommer debutalbumet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!