National må stenge scener

Nationaltheatrets hovedscene står stengt fram til 17. april. På Amfiscenen spilles bare gjestespill fram til 24. april. Årsaken er full publikumssvikt.

På Hovedscenen skulle «Huslæreren» ha gått i 40 forestillinger. Men de siste åtte er nå avlyst. Totalt trakk forestillingen et belegg på svake 41 prosent, med en sterkt fallende publikumsinteresse. Nå står Hovedscenen tom, mens man venter på at Terry Hands og ensemblet skal bli ferdige med innstuderingen av «Måken». Selv om Nationaltheatret spiller repertoar, har ikke teatret klart å sette opp noen annen forestilling i disse ukene.

Publikumssvikt

- Det skyldes at dekorasjonen på «Dødsdansen», som vi spilte før «Huslæreren», ikke lar seg kombinere med dekorasjonen på «Måken», sier informasjonssjef Ragnhild Samuelsberg på Nationaltheatret.

På Amfiscenen er situasjonen ikke lystigere. Der la man ned den danske forestillingen «Isbrand» etter bare 13 forestillinger. Årsaken var også her publikumssvikt - de 13 forestillingene trakk bare 28 prosent i snitt. At det i det hele tatt spilles noe på Amfiscenen, skyldes to gjestespill - Liv Dommersnes' lyrikkprogram «Jeg bor i min tid» og Lottelise Holmenes monolog «Jeg prokrastinerer». Men hvorfor hadde ikke Nationaltheatret noe å by på selv?

- Vår forrige forestilling «Stort og smått» var svært populær, men den lot seg av tekniske grunner ikke spille samtidig med at man prøvde inn vår neste forestilling, «Nerden», forklarer Samuelsberg.

Svart vår

Totalt har det hittil vært en svart vår for Nationaltheatret. Teatret ligger etter tre måneder 700000 kroner under budsjett.

- I fjor hadde vi en veldig god vår, og lå langt over budsjett etter de første tre månedene. Men i år ligger vi klart under, sier Samuelsberg.

Det endelige resultatet for Nationaltheatrets vårsesong vil bli bestemt av bare to forestillinger. Teatret skal spille «Måken» alene på Hovedscenen fra første prøveforestilling 17. april og helt ut sesongen, bare avbrutt av et todagers gjestespill. På Amfiscenen skal «Nerden» spilles tilsvarende lenge.

ELLEN HORN: Problemer med publikumstiltrekningen.
Ellen Horn