Nationalfølelsen ble ytterligere styrket på Øya

Og Matt Berninger synger fletta av de fleste.

NATIONAL-SJEFEN: Matt Berninger (t.h.) og The National på Øya-scenen i kveld - på festivalens første dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NATIONAL-SJEFEN: Matt Berninger (t.h.) og The National på Øya-scenen i kveld - på festivalens første dag. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

KONSERT: Noen band er bare perfekte for en sommerkveld der sola er akkurat passe varm sånn halvveis mellom oppe og nede på himmelen. The National fra Ohio, nå New York, er et sånt band.

Falsettsang Tones settes med et første høydepunkt allerede i andre låt ut, «I Should Live In Salt» fra fjorårets album «Trouble Will Find Me» - der vokalist Matt Berninger lufter falsettsangen.

Bandet spiller tilsynelatende enkel rock'n'roll, med en dæsj americana, men du veit det ligger noe mer under.

Og vokalist Berninger får den uansett til å låte dobbelt så tøff - med en mørk og sexy stemme som nesten bare Mark Lanegan kan matche. Eller Lee Hazelwood, da han var blant oss.

Billig triks The National står stort sett rett opp og ned - helt til Berninger på tampen, under «Mr. November»,  finner det for godt å ta turen ned fra scenen og ut blant publikum.

Og han gir seg ikke med det første, til stor fornøyelse for dem som får nærkontakt.

Det er et billig triks, men det funker hver gang.

Suggererende Og stillstanden på scenen veies uansett opp av et uttrykk som kan karakteriseres som suggererende og pulserende, melankolsk rock'n'roll - eller som nettstedet allmusic.com skriver: Sadcore!

«I stay down with my demons», som Berninger synger.

Blåsere legger en ekstra dimensjon til det tette og nå også mektige lydbildet, som ellers domineres av ringlende gitarer. Bare av og til får det hvile - som i «I Need My Girl». og «Fake Empire» mot slutten.

En spesielt fin augustdag å høre akkurat The National - som for øvrig synes det er like fint i Tøyenparken som i Middelalderparken.

En grei attest å ta med seg for festivalledelsen.

KRAFTVOKAL: The Nationals Matt Berninger - mens han ennå holdt seg på scenen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KRAFTVOKAL: The Nationals Matt Berninger - mens han ennå holdt seg på scenen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer