Statsbudsjettet kultur:

Nationaltheatret får 2,5 millioner til oppussing

Nationaltheatret ønsker mellom fire og fem milliarder til oppussing. Teaterdirektøren er glade for at de kommer videre i prosessen.  

I DÅRLIG STAND: Nationaltheatret i Oslo forfaller, og trenger betydelig vedlikeholdsarbeid. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
I DÅRLIG STAND: Nationaltheatret i Oslo forfaller, og trenger betydelig vedlikeholdsarbeid. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forkant av lanseringen av neste års statsbudsjett var det knyttet stor spenning til om Nationaltheatret i Oslo ville bli bønnhørt av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

I årets forslag til statsbudsjett er det lagt inn en økning på 2,5 millioner kroner til gjennomføring av en avklaringsfase for prosjektet om rehabilitering av Nationaltheatret. Ifølge NRK ønsker Norges teaterhovedscene 1,9 milliarder til oppussingen.

Glade for å komme videre

- Vi er veldig glade for å komme videre i prosjektet. Den store bevilgningen ligger fram i tid. Den vil komme i senere budsjetter, sier Martha Hjelle, direktør ved Nationaltheatret.

- Har du tro på at dere vil få de midlene dere ønsker?

- Vi er veldig nysgjerrige på denne avklaringsfasen. Vi er blitt forespeilet at den ikke skal bli en forsinkelse i prosessen, sier hun.

Ønsker mellom fire og fem milliarder

Hjelle forteller at det er ønskelig med mer enn 1,9 millarder til oppussing.

- Vi har vært gjennom en en kvalitetssikring som kom fram til 1,9 millarder til oppussing. I utgangspunktet ønsker vi oss mellom fire og fem millarder. I konseptvalgutredningen er det ikke tatt høyde for hva som må gjøres i publikumsområdene. Blant annet er det ting som må gjøres med tanke på universell utforming, forklarer hun.

Det fredede bygget fra 1899 har store oppussings- og vedlikeholdsbehov, og ledelse og ansatte fortviler blant annet over sprekker, forfall og kloakk- og vannlekkasjer.

Dårlige arbeidskår

- Hvis man sammenligner det med andre teatre, så er våre arbeidskår veldig dårlige. Hvor lenge skal vi vente, spurte skuespiller Mari Maurstad Dagbladet i juli.

- Skuespillere er vant til å tåle mye, men det får være grenser. Det er store sprekker i tak og vegger og enkelte steder er det litt farlig å oppholde seg, fordi det kan falle ting ned fra taket, fortalte Maurstad.

Tidligere teaterdirektør ved institusjonen, Thomas Gunnerud, som leder oppussingsprosjektet, opplyste overfor Dagbladet om at det snart er fem år siden Statsbygg slo fast at bygningen er overmoden for rehabilitering.

- Begge utredningene som er gjort etter dette konkluderer med at bygningen må rehabiliteres og at Hovedscenen må oppgraderes til en moderne standard. Begge utredningene framhever også at det bare blir dyrere jo lenger man venter, sier Gunnerud.

TRENGER PENGER: Ærverdige Nationaltheatret i Oslo. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
TRENGER PENGER: Ærverdige Nationaltheatret i Oslo. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer