Nationaltheatret fortsetter samarbeid med Israel

- En boikott hadde vært et mer riktig signal å gi.

FORTSETTER SAMARBEID:  Nationaltheatret fortsetter sitt samarbeid med det israelske teatret Habima. Teatersjef Hanne Tømta mener protest er bedre enn boikott. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTSETTER SAMARBEID: Nationaltheatret fortsetter sitt samarbeid med det israelske teatret Habima. Teatersjef Hanne Tømta mener protest er bedre enn boikott. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Nationaltheatret fortsetter sitt samarbeid med det israelske teateret Habima. Dialog er bedre enn boikott, mener teatersjef Hanne Tømta.

En rekke skuespillere og ansatte ved Nationaltheatret har krevd en slutt på samarbeidet med det israelske teateret, som spesielt er blitt kritisert for å ha spilt i bosetningen Ariel på den okkuperte Vestbredden.

Teatersjefen vil likevel fortsette samarbeidet.

«Det er fordi jeg mener dialog, protest og konfrontasjon med kunstneriske virkemidler har langt større verdi enn boikott og taushet», skriver hun i en epost til de ansatte.

Tømta mener det er dypt problematisk at Habima har spilt på Vestbredden, og sier hun har konfrontert Habimas teatersjef Ilan Ronen med dette. «Det har på ingen måte vært noen enkel sak», skriver hun i brevet til de ansatte.

Når hun likevel fortsetter samarbeidet, er det ifølge Tømta selv fordi hun lar kunstens «politiske og humanistiske potensial veie tyngst». Nationaltheatret samarbeider med Habima gjennom prosjektet Terrorisms.

Birgitte Larsen, en av skuespillerne som har tatt initiativ til boikott, sier i fredagens Klassekampen at en beslutning om fortsatt samarbeid vil være veldig skuffende.

- En boikott hadde vært et mer riktig signal å gi. Ikke mot Habima, men mot staten Israels okkupasjonspolitikk, sier hun.

(NTB)

- BOIKOTT:  Skuespiller Birgitte Larsen mener at en boikott ville være et bedre signal. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET.
- BOIKOTT: Skuespiller Birgitte Larsen mener at en boikott ville være et bedre signal. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET. Vis mer