Nationaltheateret

Nationaltheatret kan havne her

Nationaltheatret skal pusses opp i fem år, og teateret må flytte ut før 2023. Økernsenteret øst i Oslo vurderes som et alternativ. Det får kritikk fra ansatte ved teateret.

MÅ FLYTTE: Nationaltheatret skal pusses opp, og derfor må forestillingene flyttes mens oppussingen pågår. Et alternativ som vurderes er Økernsenteret i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MÅ FLYTTE: Nationaltheatret skal pusses opp, og derfor må forestillingene flyttes mens oppussingen pågår. Et alternativ som vurderes er Økernsenteret i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I lengre tid har det vært kjent at Nationaltheatret skal pusses opp. Teateret beskrives som forfallent. Bygget ble oppført i 1899, og i dag er det stort behov for rehabilitering.

Teateret skal pusses opp i fem år, og forestillingene må ut derfra før 2023. Nationaltheatret ser nå etter nye midlertidige lokaler, og teaterdirektør Marta Færevaag Hjelle bekrefter til Dagbladet at Tullinløkka, et steinkast unna der Nationaltheatret er i dag, og Økernsenteret er de to hovedalternativene.

Aftenposten omtalte den mulige flyttingen til Økern først.

- Veldig beklagelig

Beslutningen om å muligens flytte teateret til Økern møter kraftig motbør blant flere av skuespillerne på teatret.

Skuespiller Kim Haugen er tillitsvalgt, og stiller seg kritisk til å flytte teateret til Økern.

- Det handler om at det er en byggeplass der og det kommer det til å være de åra vi skal være ute av teateret. Det er veldig beklagelig, spesielt med tanke på publikum. Vi er avhengig av at publikum kommer, sier Haugen til Dagbladet.

- Hvordan opplever du reaksjonene fra kollegaene dine på teateret?

- Veldig mange er opptatt av dette og engasjert i hvor teateret skal ligge. Det har stor betydning for framtida. Vi må gå grundig i dybden og konsekvensutrede dette. Det er mange muligheter og det er viktig at alle stedene blir vurdert skikkelig, sier Haugen.

Han sier videre at det er viktig for dem å ta vare på publikum. Det tror han best lar seg gjøre hvis teateret legges til sentrum.

- Vi må ta vare på forholdet vi har til publikum og utvikle det videre, og legge forholdene til rette slik at vi har fulle hus. Publikum betyr alt, sier Haugen.

KRITISK: Skuespiller og tillitsvalgt Kim Haugen er kritisk til at Nationaltheatret kan bli flyttet til Økern. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KRITISK: Skuespiller og tillitsvalgt Kim Haugen er kritisk til at Nationaltheatret kan bli flyttet til Økern. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
JUBILEUM: Liv Ullmann ble feiret av kollegaer, kjendiser og familien på Nationaltheatret i anledning sin 80-årsdag. Video: Nina Hansen og Mathilde Lea. Vis mer

- Ikke vanskelig å forstå

Teaterdirektør Marta Færevaag Hjelle sier til Dagbladet at det ikke er vanskelig å forstå at skuespillerne ved Nationaltheatret er opptatt av flytteprosessen.

- Rehabiliteringsperioden skal foregå over en periode på fem-sju år. Aktiviteten på hovedscenen sysselsetter langt over halvparten av teaterets ansatte. Jeg opplever det derfor som naturlig at teaterets skuespillere engasjerer seg. Det er tross alt arbeidsplassen deres, sier Hjelle, og fortsetter:

- Det er heller ikke vanskelig å være enig i at plasseringen av Nationaltheatret har betydning for scenekunsten som sådan, og for oss som samfunn, sier Hjelle.

Hun forteller at det er blandede reaksjoner fra skuespillere og ansatte om hvor teateret bør flyttes, men at en sterk lobby internt vil at det skal plasseres på Tullinløkka.

- Frykter dere at publikum kan utebli ved å legge teateret til Økern?

- Det er vanskelig å si. En etablering av hovedscenen på Tullinløkka ville innebære en mindre endring for publikum som er vant til å gå i teateret i dag. På den annen side kunne en etablering på Økern gi en inngang for nye publikummere.

Tullinløkka er et alternativ

Hvor teateret skal flyttes mens oppussingen pågår har i lengre tid vært gjenstand for debatt.

Et alternativ som har blitt og fortsatt vurderes er å flytte teateret til Tullinløkka. Det er bare et lite steinkast fra Nationaltheatret, og i sentrum.

Flere av skuespillerne ønsker at teateret skal være i sentrumsområdet, og Kim Haugen mener Tullinløkka er et godt alternativ.

- Det er mange hensyn man må ta og det gjenstår vurdering på tall. Tullinløkka er et fantastisk område midt i sentrum og som har en tilstedeværelse med kafeer, restauranter og andre kulturtilbud, sier Haugen, og fortsetter:

- Derfor mener jeg det er et godt alternativ, kanskje er det aller beste. Det hadde vært strålende å ha et kulturtilbud i sentrum.

Hjelle sier at å legge teateret til Tullinløkka kan kreve en omregulering som kan ta tid å få på plass. Hun sier videre at tid er en kritisk faktor, siden teateret må flytte ut før 2023.

- Vi har behov for å få opp en midlertidig scene raskt slik at vi har et sted å flytte når rehabiliteringen på Johanne Dybwads Plass starter.

Den endelige beslutningen om hvor teateret skal plasseres ligger hos kulturminister Anette Trettebergstuen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer