Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nationaltheatret med Ibsen-tilbud: Få to for én

Slår sammen «Vildanden» og «En folkefiende» - med Mads Ousdal i hovedrollen(e).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To Ibsen-univers blir slått sammen til ett: «Vildanden» og «En folkefiende» skal bli en moderne montasje båret fram av hovedrolleinnehaver Mads Ousdal.

- En spennende idé, har lest manus, og det er jævli mye tekst, sier Ousdal.

Gregers Stockman? Nationaltheatret og husets skuespillere er allerede langt inni høsten. Hver annet år er det Ibsenfestival, også høsten 2016. Et spennende, spenstig og pirrende prosjekt synes å være sammenslåingen av to Ibsen-kolosser: «Vildanden» og «En folkefiende».

Men hva skal hovedrollen hete, Gregers Werle eller Tomas Stockman? Eller Gregers Stockman, kanskje.

- Jeg vet faktisk ikke, tror det bare blir Gregers. Uansett blir det gøy, eller spenstig og spennende er kanskje bedre ord. Dette er to stykker som handler om løgn, sier Ousdal.

Løgn og løgn Det er de to islendinger, skuespiller og regissør Thorleifur Örn Arnarsson og dramatiker og redaktør Mikael Torfason som mot nok til å fusjonene diss to skuespillene.

- Her gjør Island oss en tjeneste, sier Mads Ousdal.

- Det er vært mye løgn: offentlig, politisk og privat, på Island etter Panama Papers-avsløringene. Det er løgn og fortielse i «Vildanden» og «En folkefiende» - like aktuelt i dag, sier Ousdal, som også spilte Tomas Stockman i Runar Hodnes regi i 2008, en versjon av «En folkefiende» som ble viste i en rekke land.

Gålå-spelet Mads Ousdal er tilbake på Nationaltheatret etter nesten to års permisjon, hvor han har gjort andre ting - ikke minst Gålå-spelet sammen med kjæresten Heidi Ruud Ellingsen.

- Vi skal spille Gålå-spelet til sommeren også, for tredje og siste gang, sier Ousdal.

- Heidi er talentfull. Hun er flott å spille sammen med. Den største fordelen med å jobbe tett sammen med kjæresten, er av miljømessige hensyn: da kjører vi bare én bil hjem, sier han og humrer.

Sykemeldt i seks måneder En annen skuespiller som snart er tilbake på jobb etter et halv år sykemelding, er Laila Goody. I november i fjor ble hun stygt skadd da hun var med i «Julemorgen» på NRK TV.

- Fikk revet av leddbånd, jeg er fremdeles ikke frisk, sier Goody.

- 9. mai er jeg tilbake, og jeg skal nok klare å øve i Ibsen-stykket «Borkman», selv om jeg verken kan hoppe eller løpe. Trener med fysioterapeut tre ganger i uka, så jeg håper jeg blir helt bra, sier Goody.

- Trekantdrama Høstens første Ibsen-stykke på Nationaltheatret til høsten er «Borkman» med premiere 13. august. Stykkets tre hovedroller bekles av Jan Sælid (John Gabriel Borkman), Marika Enstad og Laila Goody - som søstrene Gunhild og Ella.

- Det blir et merkelig trekantdrama om svik, sier Goody.

- Den tyske regissøren Jan Bosse, det er bare å google han, har et kjempenavn over alt og regnes som en av Tysklands ledende regissører. Han komprimerer Ibsen, fjerner det støvete og koker det ned. Jeg har gått på teaterskole sammen med Marika, men har aldri spilt sammen med henne. I tillegg til oss, skal også John Emil Jørgensrud og Marian Saastad Ottesen være med, sier Goody.

Arbeidslyst Laila Goody stråler av glede og arbeidslyst. Hun legger ikke skjul på at hun er lykkelig for snart å kunne bli friskmeldt. Sykeperioden har vart lenger enn hun hadde regnet med.

- Jeg skulle ha vært på scenen allerede, sier Goody.

- Jeg var tiltenkt en rolle i «Martyrer», som går på teatret nå. Men jeg måtte kaste inn håndkleet. Skadene i foten har tatt veldig lang tid å lege - og jeg er jo ikke bra ennå, men frisk nok til å jobbe. Håper jeg.

- Og det gleder jeg meg til.

Regissør Rune Hodne og skuespiller Henrik Rafaelsen blir begge sentrale når Nationaltheatret kjører i gang høstsesongen med Henrik Ibsen stykket Brand.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mads Ousdal blir sentral når Nationaltheatret kjører i gang høstsesongen med en alternativ Ibsen-oppsetning av Vildanden + En Folkefiende.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mads Ousdal og Anne Marit Jacobsen blir begge sentrale når Nationaltheatret kjører i gang høstsesongen. Førstnevnte i en alternativ Ibsen-oppsetning, mens Jacobsen takker av med to monologer.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mikael Torfason blir sentral når Nationaltheatret kjører i gang høstsesongen med en alternativ Ibsen-oppsetning av Vildanden + En Folkefiende.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Thorleifur Örn Arnarsson blir sentral når Nationaltheatret kjører i gang høstsesongen med en alternativ Ibsen-oppsetning av Vildanden + En Folkefiende.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Marika Enstad (tv) og Laila Goody blir begge sentrale når Nationaltheatret kjører i gang høstsesongen. De spiller tvillingsøstrene i Henrik Ibsen stykket Borkman.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Hele Norges coronakart