KOMMENTARER

NATO er kringsatt av kriser

Fredag og lørdag samles NATO-landene til toppmøte i Warszawa i Polen, og fra Baltikum til Tyrkia skal Vladimir Putins Russland avskrekkes.

BEREDSKAP: Polske soldater NATOs marineøvelse «Baltops» in Ustka i Polen i juni der 6100 tropper fra 17 land deltok.
 Foto: DPA / NTB Scanpix
BEREDSKAP: Polske soldater NATOs marineøvelse «Baltops» in Ustka i Polen i juni der 6100 tropper fra 17 land deltok. Foto: DPA / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Krisene ligger nesten sammenhengende langs yttergrensa, i nord, øst og sør. Og det er en viss sammenheng mellom dem så vel geografisk som sikkerhetsmessig og til dels politisk. Frykten for egen sikkerhet i de tre baltiske landene i nord og i Polen ved østgrensa er en følge av Russlands militære krigføring i Ukraina og landets annektering av halvøya Krim i Svartehavet. Ved Svartehavet føler Romania, Bulgaria og Tyrkia seg truet. Der ligger Tyrkia med grense til Iran og til de to landene Irak og Syria, som er i en tilstand av oppløsning og full borgerkrig uten ende i sikte. Derfra sprer de ulike væpnede islamistiske bevegelsene, Den Islamske Staten (IS) og al-Qaida, sine undergravende nettverk langs den sørlige kysten av Middelhavet vestover til Libya, delvis til Tunisia. Og hele veien rundt Middelhavet kommer flyktninger til Europas grenser.

Svaret til Russland er først avskrekking, så forsvar, sier general Petr Pavel, tsjekkeren som leder militærkomiteen i NATO. Men i sør kommer faren fra ikke-statlige aktører, fra ytterliggående islamister, som bruker terroristiske virkemidler og som har satt i gang strømmer av flyktninger til Europa. Da er svaret straks vanskeligere å finne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer