DEBATT

NATO er svekket - og det skyldes ikke Trump

I stedet for å tegne et urealistisk bilde av hva NATO kan gjøre for Norge, burde Hårek Elvenes arbeide for å gjenreise det norske forsvaret.

- SVEKKET ALLIANSE: Fra NATO sin ubåtøvelse Exercise Dynamic Mongoose utenfor Bergen i 2015. Den svenske ubåten Gotland sett fra flaggskipet USS Viksburg.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
- SVEKKET ALLIANSE: Fra NATO sin ubåtøvelse Exercise Dynamic Mongoose utenfor Bergen i 2015. Den svenske ubåten Gotland sett fra flaggskipet USS Viksburg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet torsdag 23. august forsikrer Høyres Hårek Elvenes oss om at NATOs sikkerhetsgaranti under artikkel fem ikke er svekket som følge av president Trumps uttalelser. Tvert imot vedtok NATO på siste toppmøte å etablere en ny kommando i USA for å styrke forsyningslinjene over Atlanteren og en ny logistikkommando i Tyskland for å kunne forflytte NATOs styrker raskere i Europa. Og USA støtter disse initiativene fullt og helt, kunne Elvenes fortelle.

Elvenes har rett i at troverdigheten til sikkerhetsgarantien i artikkel 5 ikke er svekket i avgjørende grad som følge av president Trumps retorikk. Men troverdigheten er like fullt svekket. De viktigste årsakene til svekkelsen, av mer permanent karakter enn som følge av hvem som til enhver tid er president i USA, er helt andre, og de avbøtes bare i liten grad med å etablere nye staber i NATO.

Svekkelsen skyldes for det første at NATOs medlemsland ikke lenger er bundet sammen i et skjebnefellesskap i skyggen av trusselen fra Sovjetunionen. Alliansen har fått mange nye medlemmer med varierende interesser, verdier og trusselvurderinger. Å få på plass et vedtak i NATO-rådet om å iverksette artikkel 5, sitter lenger inne enn før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer