NATO etter kald krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ET DEBATTINNLEGG

i Dagbladet 16. september kommenterer Reiulf Steen hvordan krigen i Irak har synliggjort krisen i NATO. Jeg deler langt på vei Steens synspunkter. Dersom USA insisterer på å bruke NATO i konflikter landet blir involvert i utenfor alliansens mandatområde tror jeg de spenningene det skaper mellom medlemslandene etter hvert vil bidra til å ødelegge den. Det ville være et tilbakeslag både for Europa og for USA. NATOs viktigste funksjon etter den kalde krigen er å forhindre krig mellom alliansens medlemsland. Poenget med NATOs utvidelse blir dermed å utvide det arealet hvor statene som bebor det ikke fører krig med hverandre. Det er i stor grad alliansens unike og effektive konsultasjons- og beslutningsmekanismer som bidrar til dette. Men i siste instans forutsetter disse at USA bruker sin maktposisjon til å bilegge konflikter som kan bidra til å splitte alliansen. USA må derfor bringes til å oppfatte NATO som relevant og interessant selv om alliansen ikke skulle stå til disposisjon for Washington utenfor Europa. Dersom det er riktig at NATO utgjør en viktig forutsetning for fortsatt fred og stabilitet i Europa og dersom fred og stabilitet i Europa fortsatt er viktig for USA, burde det være mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer