NATO-ØVELSE: Det er ikke en stor oppvisning i maktbruk vi trenger i ei tid da en ny kald krig har startet, skriver innsenderen. Bilde fra korvetten KNM Steil utenfor Trøndelag under øvelsen Trident Juncture 2018. Foto: NTB Scanpix
NATO-ØVELSE: Det er ikke en stor oppvisning i maktbruk vi trenger i ei tid da en ny kald krig har startet, skriver innsenderen. Bilde fra korvetten KNM Steil utenfor Trøndelag under øvelsen Trident Juncture 2018. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Forsvar

Nato gjør Norge utrygt

Hva har Christian Tybring Gjedde og Unge Venstre til felles? Blind tro på USAs verdensbilde og tilhørende hegemoni.

Meninger

I et innlegg i Dagbladet 7. november får Rød Ungdom kritikk av Unge Venstres Ane Breivik og Jon Åge Giske Andersen for at vi har demonstrert mot Nato og Trident Juncture.

Det at vi kritiserer en militærallianse er helt på sin plass. Etter å ha utspilt sin rolle etter murens fall, har Nato til stadighet vist seg villige til å bruke rå makt mot land i andre deler av verden. Som om ikke det var nok er alliansen nå med på å øke spenningen mellom Norge og Russland.

Trident Juncture var en av Nato's største øvelser og den største militærøvelsen noensinne avholdt i Norge. Men det er ikke en stor oppvisning i maktbruk vi trenger i ei tid da en ny kald krig har startet. Med fare for at den krigen skal bli varm, trenger vi forsoning, forståelse og samarbeid heller enn å vise hvem «som har den sterkeste pappaen».

Rød Ungdom får også kritikk av Unge Venstre for at vi boikottet invitasjonen vi fikk fra Atlanterhavskomiteen til å delta på øvelsen og dermed, ifølge dem, ikke tilegnet oss kunnskap. Hva denne kunnskapen gikk ut på, fikk Unge Venstre vist oss da de postet bilder av militære kjøretøy med mitraljøse på Snapchat med caption «Denne brukes til å gønne ned terrorister». Et slikt syn på militæret hørers ut som det kommer fra gutterommet med PlayStation-konsollen i handa.

Skal vi la oss fortsette å styre av USA, når det finnes alternativer?

Siden Nato gjør Norge utrygt, ønsker Rød Ungdom og styrke det norske Forsvaret og søke samarbeid med de andre nordiske landene om å danne en felles forsvarsallianse, som ikke lar seg styre av verken Washington eller Moskva.