Nato inn i nytt Balkan-mareritt

Makedonias statsminister Ljubco Georgievski vil om nødvendig be Nato om hjelp for å knuse det albanske opprøret. Den spente situasjonen kan sette Nato-styrkene, som Norge snart skal lede, i en ekstremt vanskelig klemme.

For andre dag på rad var det harde kamper i utkanten av Makedonias nest største by Tetovo i går, og det kom meldinger om trefninger også i landsbyer mellom Tetovo og hovedstaden Skopje. Regjeringen i Makedonia uttrykker frykt for ytterligere spredning av det albanske opprøret og for radikalisering av den albanske minoriteten i landet.

Flere hundre familier fra det slaviske folkeflertallet i Makedonia har flyktet fra sine hjem i Tetovo, og ei albansk nasjonalistisk gruppe oppfordrer flere til å dra.

Støtte i Kosovo

Makedonske myndigheter mener grupper i Kosovo står bak de albanske opprørerne.

- Først trodde vi de bare var kriminelle, men vår informasjon nå tyder på at de har sterk politisk og logistisk støtte fra strukturer i Kosovo, sa statsminister Ljubco Georgievski ifølge Reuters.

200 albanske geriljasoldater skal ha krysset grensa fra Kosovo og skal være involvert i kampene i og rundt Tetovo.

Den albanske minoriteten i Makedonia ser på seg selv som undertrykt og har lenge kjempet for likeverd.

Nato-problem

Forbindelsene til Kosovo trekker Nato rett inn i den svært spente situasjonen. Georgievski sa i går at regjeringen vurderer å be Nato om hjelp.

- Hvis det blir nødvendig, vil vi be dem om å konfrontere terroristene, sa makedonias statsminister. Regjeringen i Makedonia vurderte i går å innføre unntakstilstand. Det er frykt for full borgerkrig.

Nato har styrker og baser i Makedonia som støttepunkter for Kfor i Kosovo. Amerikanske Kfor-styrker har forsterket overvåkingen av grensa mot Makedonia.

Kilder ved NATO-hovedkvarteret sier kategorisk nei til å involvere seg militært i den makedonske hengemyra, men understreker at alliansen står «skulder ved skulder» med Makedonias regjering.

På en knivsegg

Nato balanserer på en knivsegg på Balkan. Siste uka har de innledet samarbeid med den makedonske regjeringen og den jugoslaviske armé mot albansk gerilja i Makedonia og i Presevo-dalen sør i Serbia. Jugoslavia rykket onsdag inn i den demilitariserte sikkerhetssonen rundt Kosovo for å stanse albansk våpensmugling mellom Serbia og Makedonia.

Geriljaen i Presevo-dalen og Den nasjonale frigjøringshær i Makedonia, har nære forbindelser til Kosovos UCK-gerilja, Natos allierte i krigen mot Slobodan Milosevic.

Åpent Nato-samarbeid med albanernes fiender i Makedonia og Serbia kan gjøre det uutholdelig for Nato å gjøre jobben de er satt til i det albanskdominerte Kosovo.

Om to uker må general Torstein Skiaker ut og balansere på knivseggen, når Norge og Danmark overtar kommandoen over Kfor-styrken.