DEBATT

Debatt: Oppgjøret med Libya-krigen

Nato-krigen ødela Libya. Vi kan ikke late som ingen ting

Skal det å gå til krig på falske premisser og ødelegge et helt land få politiske følger eller ikke?

BRENNER FLAGGET: Innbyggere i Ras Lanuf i Libya har satt fyr på flagget til det forhatte Gadaffi-regimet i mars 2011, etter at soldater fra opposisjonen har inntatt byen. Stortinget diskuterer i dag den norske militære deltakelsen i krigen. Foto: Laurence Underhill / REX / NTB Scanpix
BRENNER FLAGGET: Innbyggere i Ras Lanuf i Libya har satt fyr på flagget til det forhatte Gadaffi-regimet i mars 2011, etter at soldater fra opposisjonen har inntatt byen. Stortinget diskuterer i dag den norske militære deltakelsen i krigen. Foto: Laurence Underhill / REX / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Det norske F16-fly og deres mannskaper gjorde under krigen i Libya, var særdeles voldsomt, ødeleggende og dødelig. Norge har ikke brukt mer brutal, militær makt siden andre verdenskrig.»

Dette er ikke mine ord, men ordene fra Norges mest Nato-lojale avis VG, som altså beskriver de 588 bombene som norske fly slapp over Libya i Nato-krigen for regimeskifte 2011. Den daværende Stoltenberg-regjeringen, bestående av AP, SV og SP, påsto at bombeangrepene mot Libya skulle beskytte landets sivile. Resultatet ble det motsatte: til sammen ble millioner av libyere drept, skadet, traumatisert og drevet på flukt. Libya ble fristed for islamistiske terrorgrupper som Al Qaida og IS rett utenfor Europas stuedør. Fra det britiske parlamentets undersøkelse, vet vi også at intervensjonen, i likhet med Irak-krigen, bygget på åpenbart usikker etterretning, propaganda og desinformasjon og at våre Nato-allierte hele tiden hadde som intensjon å bryte FN-mandatet ved å bombe for regimeskifte. Aldri, siden 2. verdenskrig, har en norsk regjeringsbeslutning fått så tragiske konsekvenser for så mange menneskeliv, som vedtaket om å bombe Libya.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer