NATO-TOPPMØTE: USAs president Donald Trump svarer på spørsmål i etterkant av NATO-toppmøtet i juli. Foto: Markus Schreiber / AP Photo / NTB scanpix
NATO-TOPPMØTE: USAs president Donald Trump svarer på spørsmål i etterkant av NATO-toppmøtet i juli. Foto: Markus Schreiber / AP Photo / NTB scanpixVis mer

NATO trumfer Trumps alenegang

Trumps udiplomatiske opptreden og alenegang er ikke en grunn til å starte en norsk sikkerhetspolitisk reorientering bort fra NATO. Alliansen har tålt større utfordringer.

Meninger

I kjølvannet av NATO-toppmøtet i juli har enkelte argumentert for en reorientering av norsk sikkerhetspolitikk. Kritikere hevder NATOs betydning er svekket og at Norges sikkerhetsgaranti gjennom artikkel fem er under press, ene og alene som følge av president Trumps uttalelser. Dette bildet må nyanseres: Norges NATO-tilknytning handler ikke om hvem som til enhver tid sitter i Det hvite hus.

Flere kommentatorer har kommet med dystre spådommer og mer eller mindre sannsynlige framtidsperspektiver for NATO: Alt fra en glidende utvikling mot uvesentlighet, til en fullstendig splittelse mellom amerikanerne og europeerne.

Vedtakene fra toppmøtet har dessverre fått mindre oppmerksomhet enn Trumps opptreden. Dette på tross av at vedtakene har stor betydning for Norges sikkerhet, og viser at NATO evner til å tilpasse seg et endret trusselbilde.

Toppmøtet vedtok at det skal opprettes en ny amerikanskledet NATO-kommando for å styrke kontrollen og forsyningslinjene over Nord-Atlanteren. Det ble også vedtatt å opprette en ny forsyningskommando i Tyskland for å kunne forflytte alliansens styrker raskere i Europa. Dette gjør at Norge kan få alliert støtte raskere, skulle vi trenge det.

Det er viktig å merke seg at amerikanerne fullt og helt har støttet disse satsingene. Som utenriksminister Søreide uttalte i forbindelse med toppmøtet, er det mer interessant å fokusere på hva amerikanerne faktisk gjør enn president Trumps uttalelser på Twitter. USAs utenriksminister Pompeo understreket dessuten nylig i Senatet at NATO vil forbli helt uunnværlig for USAs nasjonale sikkerhet.

Flere har vektlagt EUs forsvars- og sikkerhetspolitiske satsinger som stadig viktigere alternativer til NATO. Bedret europeisk evne til rask og koordinert opptreden står ikke motsetning til NATO. NATO har tidligere smertelig erfart hvordan de europeiske landene ikke har evnet krisehåndtering når det virkelig gjelder, eksempelvis på Balkan på 90-tallet og i Libya i 2011. Resultatet har ofte vært at et relativt motvillig USA har måttet intervenere på vegne av EU-landene. Det oppleves problematisk både i Washington og Brussel.

Det er ingen god idé å så tvil om NATOs rolle og betydning dersom man virkelig ønsker å ta den forverrede sikkerhetssituasjonen på alvor, slik Arbeiderpartiets Espen Barth Eide gjorde tidligere i sommer. Barth Eide har nok gode intensjoner, men et sikkerhetspolitisk samarbeid utenfor NATO er i høyden et supplement til NATO-samarbeidet.

NATO har trygget freden i Europa de siste sytti årene. Norge skal være særdeles varsom med å signalisere svekket tro på NATOs berettigelse og dermed bidra til å svekke alliansen innenfra.

Verdens mest vellykkede militærallianse har overlevd større utfordringer enn Trumps Twitter-konto.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.