NATOs rolle i en ny tid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NATOs jubileumstoppmøte i Strasbourg og Kehl i vår besluttet at alliansen skal utarbeide et nytt strategisk konsept. I dag lanseres prosessen offisielt gjennom en bredt anlagt konferanse for alle medlemslandene i Brussel, der både avtroppende og påtroppende generalsekretær i NATO er til stede. Undertegnede deltar på konferansen.

Dagens strategiske konsept ble utarbeidet våren 1999 og var strekt preget av den pågående Kosovo-krigen. Siden 1999 har vi hatt terrorangrepene 11. september, hele Bush-perioden med de mange transatlantiske spenninger den medførte, krigen i Irak, intervensjonen i Afghanistan og opprettelsen av NATOs mest krevende operasjon noensinne – ISAF. De siste årene har vi også sett fremveksten av et mer selvhevdende Russland, spenninger knyttet til videre utvidelse østover, samt krigen mellom Russland og Georgia i fjor.

Valget av Barack Obama har skapt et nytt transatlantisk klima. Det er også av historisk betydning at Frankrike i vår returnerte til det integrerte militære samarbeidet i NATO etter fire tiårs fravær. Men et bedret klima er i seg selv ikke nok; alliansen må seriøst vurdere endringene i de sikkerhetspolitiske omgivelsene og sin egen rolle i en ny tid, dersom NATO skal forbli det sentrale forum for militær og sikkerhetspolitisk samordning mellom Europa og Nord-Amerika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer