Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Natt på museet

Er flyttingen av ti arbeidsplasser til  Bodø verdt raseringen av et fagfelt?

FLYTTEFOT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har fått beskjed om å flytte noen statlige arbeidsplasser. Da ble det museumsseksjonen i Kulturrådet. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FLYTTEFOT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har fått beskjed om å flytte noen statlige arbeidsplasser. Da ble det museumsseksjonen i Kulturrådet. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Kommentar

Denne uka er jeg glad jeg ikke jobber i staten. Mediebransjen er usikker som en veltepetter, men det er likevel små sjanser for at kontoret flyttes til andre siden av landet. Som Kulturrådets seksjon for museumsfaglige oppgaver, som denne uka fikk beskjed fra kulturminister Linda Hofstad Helleland om at de i løpet av 2018 skal være nyetablert i Bodø. Nesten 84 mil fra der de ligger i dag, Sagene bydel i Oslo.

Utflyttingen er en del av avtalen regjeringen gjorde med Venstre under budsjettforhandlingene i høst. 630 statlige arbeidsplasser skal ut av Oslo. Også kulturdepartementet må ta sin skjerv. Valget falt på museumsfeltet og Bodø. I en pressemelding mente kulturministeren at flyttingen kunne «bidra til å tydeliggjøre museumsoppgavene og styrke Kulturrådets virksomhet som helhet» og at den ville «ytterligere styrke det vitale kulturlivet i Nordland».

Det er selvfølgelig åpenbart at alle statlige arbeidsplasser ikke skal ligge i Oslo. Men intensjonen bak en utflytting må være mer visjonær enn bare å skulle styrke en by med ti, (10!) arbeidsplasser. Det burde også være en styrking av fagfeltet, en veloverveid handling. Men det er dessverre ingen tvil om at museumsfeltet kommer til å tape på flyttingen. For dette er det som kan skje:

1) Folk slutter: Hvor mange ansatte følger kontoret til Bodø? De fleste er etablert med ektefeller og barn i Oslo. Bryter de opp for å følge museumsseksjonen til Nordland? Nei, mener kilder i kulturrådet. Dermed blir et fagfelt, som det tar år å bygge opp, rasert ved et pennestrøk. Dette burde bekymre en kulturminister som, i hvert fall på Facebook, er opptatt av norsk kulturarv.

2) Det blir dyrt: Det er unngåelig at reisevirksomheten til Oslo øker. Blir det økte budsjetter, eller må de finne reisepenger i eksisterende budsjetter – og dermed kutte der de egentlig burde bruke pengene sine, på museumsfag.

3) Fagfeltet svekkes: De ansatte slutter, midlene minsker, og i tillegg mistes den tverrfaglige dag-til-dag-kontakten med ledelse og kolleger i Kulturrådet.

Og hvorfor Bodø, egentlig? Her har jeg spurt kulturministeren, som svarte på epost. «Nordland er et sterkt museumsfylke med mange arenaer og et solid regionalt og lokalt fagmiljø på feltet», skrev hun. «Feltets synlighet og slagkraft vil løftes når det flyttes ut av Oslo». Men jeg er ikke klokere. All ære til Bodø, men de har ikke det sterkeste museumsfaglige miljøet utenfor Oslo. I hvert fall ikke ifølge kulturrådets egen «Statistikk for museum 2015». Hele fem fylker har flere museumsansatte med doktorgrad enn Nordland, og Oslo, Oppland, Rogaland, Hordaland og Sør-Trøndelag har alle flere museumsansatte generelt. Aller mest virker det bare som om noen har pekt på en arbeidsplass, pekt på en by. Folk skal ut av Oslo, må man, så må man.

Slik får politikken museumsfaglige konsekvenser.

«Kulturrådets museumsfaglige avdeling er ikke et regionkontor, men har hele landet som virkefelt» svarte kulturministeren på spørmålet om hvordan museumsseksjonen skal opprettholde sin rådgivende funksjon overfor kulturdepartementet på samme nivå som i dag.

Når styrkingen av Nordland som museumsfelt dermed ikke er et argument, er det heller ikke så mange argumenter igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling