GODE GRUNNER?: Selv om det kan være gode grunner til nattarbeid, skal det mye til før dette er lovlig. Det er ikke nok at nattarbeid er økonomisk gunstig, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock
GODE GRUNNER?: Selv om det kan være gode grunner til nattarbeid, skal det mye til før dette er lovlig. Det er ikke nok at nattarbeid er økonomisk gunstig, skriver innsenderne. Foto: ShutterstockVis mer

Debatt: Arbeidsliv

Nattarbeid for enhver pris?

Når Arbeidstilsynet behandler søknader som inkluderer nattarbeid, gir vi normalt ikke samtykke til flere enn to til tre nattevakter etter hverandre. Er vi for strenge?

Meninger

Nødvendigheten og forsvarligheten av nattarbeid er et tilbakevendende tema i arbeidslivet. Utgangspunktet i arbeidsmiljøloven er at nattarbeid ikke er tillatt. Årsaken er den helsemessige belastningen ved nattarbeid og at loven skal beskytte arbeidstakerne mot denne risikoen.

For at nattarbeid skal være tillatt, må det være nødvendig ut fra arbeidets art og helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig.

Borghild Lekve.
Borghild Lekve. Vis mer

Når Arbeidstilsynet behandler søknader som inkluderer nattarbeid, gir vi normalt ikke samtykke til flere enn to til tre nattevakter etter hverandre Er vi for strenge?

Hvis du har vært våken flere netter på rad, har du kjent hvordan kroppen din reagerer. Tenk at du da i tillegg skal prestere på jobb.

Jens Erik Romslo.
Jens Erik Romslo. Vis mer

Forskning viser at den som arbeider flere nattskift på rad, ofte får for lite og for dårlig søvn på dagtid mellom nattskiftene. Allerede etter ett nattskift trenger mange to normale netters søvn for å bli fullt restituert. Med flere nattskift etter hverandre, opparbeides et økende søvnunderskudd og redusert funksjonsevne. Tiden som skal til for å komme tilbake til normal døgnrytme, øker også med antall nattskift på rad.

Nattarbeid kan dessuten føre til økt risiko for ulykker og søvnforstyrrelser, og ulykkesrisikoen øker med lengden på skiftet.

I sektorer som helse- og omsorg, politi og brannvesen, er det behov for nattarbeid. Selv når nattarbeid er uunngåelig, må man ikke glemme grunnlaget for hvorfor nattarbeid i utgangspunktet er forbudt – nemlig å unngå for stor helsemessig belastning på den enkelte.

I andre bransjer kan det være mer tvil om nattarbeid er nødvendig, for eksempel innenfor bygg- og anleggsbransjen og verftsindustrien. Her ser vi at behovet for nattarbeid ofte er begrunnet med at arbeidstakerne jobber på et bestemt anleggsprosjekt som er underlagt stramme frister. Dette kan ikke i seg selv forsvare nattarbeid.

Alle som planlegger arbeidsplaner som inkluderer nattskift, bør derfor ha et bevisst forhold til helserisikoen ved nattarbeid. Fokus på antall nattskift på rad, og at arbeidstakeren sikres hvile mellom skiftene, er her helt sentralt.

Selv om det kan være gode grunner til nattarbeid, skal det mye til før dette er lovlig. Det er ikke nok at nattarbeid er økonomisk gunstig. Utgangspunktet er at nattarbeid ikke godtas der arbeidet like gjerne kan utføres på dagtid.

Arbeidstakernes helse og sikkerhet må alltid komme først

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.