Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nattjazz-suksess i Bergen

Store og små strømmer til festival på husjakt før 40-årsjubileet.

JUBILERER:  Jon Skjerdal har 20-årsjubileum som nattjazzsjef neste år og fyller 50 under festivalen som på sin side har 40-årsjubileum. Da blir det jubileumsfestival for både store og små i midlertidige lokaler når USF Verftet bygges om. Skjerdal satser på godvær under hele den 11 dager og netter lange festivalen, i så fall for første gang siden 1997. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet
JUBILERER: Jon Skjerdal har 20-årsjubileum som nattjazzsjef neste år og fyller 50 under festivalen som på sin side har 40-årsjubileum. Da blir det jubileumsfestival for både store og små i midlertidige lokaler når USF Verftet bygges om. Skjerdal satser på godvær under hele den 11 dager og netter lange festivalen, i så fall for første gang siden 1997. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Det er midt på dagen midt i Nattjazzen og en flokk fornøyde små barnehagebergensere strømmer ut fra Verftet og konsert med multiinstrumentalisten Mari Kvien Brunvoll, gitaristen Stein Urheim og forfatteren Ragnar Hovland.

Spinkle klanger, drivende blues og snodige fortellinger om aurer, hvaler og dinosaurer har helt åpenbart falt i god jord.
 
Jon Skjerdal (49 i går), festivalsjef siden 1992, smiler stolt:

- Denne konserten, Mari & Stein & Ragnars Dagdrømmekollektiv, er helt ny. De lagde den i går, sier han.

- Mari og Stein har gjort en del barneforestillinger sammen tidligere, og foreslo å få med Ragnar på to Nattjazzkonserter. Det er utrolig spennende å jobbe på den måten, samtidig som det er en stor utfordring for oss å finne nye tilbud til barna. I år har vi 12 konserter for de minste i løpet av de 11 nattjazzdøgnene, det å få fram nye forestillinger for barn blir en større og viktigere del av Nattjazz for hvert år.

- Hele årets Nattjazz tegner nå bra, etter at forhåndssalget gikk mye tregere enn i fjor?

- Ja, vi lå 10 prosent bak fjoråret helt til et par dager før festivalen. Så snudde det nesten over natta og nå har det vært stor stemning hele veien.

- Mens Festspillene, som foregår parallelt med Nattjazz, sliter?

- Jeg leste om det. 13 prosent nedgang i billettsalget hittil høres mye ut. Men det er viktig å ikke glemme at Festspillene jo selger veldig, veldig mange billetter likevel, det er et enormt arrangement. Jeg hører at enkelte spekulerer på om Bergenfest, Nattjazz, Festspillene og store enkeltkonserter til sammen utgjør et tilbud over metningspunktet for en by som Bergen, men Nattjazz har altså ikke merket noe til det. Vi trekker flere folk nå enn den gang da det samlede tilbudet var mye mindre, så jeg tror kanskje at svingningene i antall publikummere fra år til år mer skyldes tilfeldigheter. 

- Med mye folk og stor stemning blir årets Nattjazz en fin opptakt til neste års 40-årsjubileum?

- Ja, og vi har allerede mye på gang. Det veldig spennende er at vi må flytte ut av de faste lokalitetene våre her på Verftet på grunn av store ombygginger. Nattjazz har i alle år siden starten i 1973 vært en alt-i-ett-hus-festival, og vi har lett rundt hele Bergen for å finne noe som kan matche våre krav og ønsker, men det finnes i utgangspunktet ikke noe sånt her i byen. Den gamle sardinfabrikken er unik, så vi må finne på noe helt annet enn det vi har gjort i 39 år.

- Full impro?

- I og med at vi blir tvunget til å gjøre store endringer, kan det være kjekt for både oss og publikum å se Nattjazz fra en annen vinkel. Vi skal benytte anledningen til å vise oss fram i byen på en måte som vi ikke har gjort tidligere. Fortsatt er det mange i Bergen som ikke vet hvor Nattjazz foregår, og selv om vi allerede har et bredt publikum, er potensialet enda bredere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media