Nattlig kultur

Hva med ei kulturnatt i Oslo der Stortinget, Regjeringskvartalet, medier, museer, teatre og kirker åpnes og fylles med samtaler, debatter, mat og drikke?

ALLE SOM ER

på vei til København i dag, kan få med seg et av de mest storstilte og unike kulturtilbudene i Norden. Det er kulturnatt i København. I går var antallet arrangementer kommet opp i 760. Mellom klokka 18.00 og midnatt er det ventet at mellom 200000 og 300000 mennesker vil vandre omkring i byens gater. Denne kulturelle manifestasjonen har etter hvert fått en status og en posisjon så sterk at selv statsminister Anders Fogh Rasmussen måtte gi rom for alternativer i sin invitasjon til en regjeringsmiddag i kveld.

ET AV DE MEST

populære tilbudene er nemlig folks mulighet til å oppsøke og snakke med landets fremste politikere, de sitter på forskjellige steder og byr på øl og høyt belagte smørrebrød. En del er å treffe i Folketingets berømte restaurant, Snapsetinget. Da man oppdaget at statsministeren hadde invitert regjeringen til middag i sin residens på Marienborg selveste Kulturnatta, ble protestene så sterke at ministrene fikk valget mellom å komme til middag klokka 19.00 eller til buffé klokka 21.00. Arrangementskollisjonen er visstnok tilfeldig, men løsningen er illustrerende for Kulturnattas tiltakende suksess og betydning. Over hele København er det store og små begivenheter. En rekke av Danmarks mest kjente kunstnere og forfattere er med. Noen norske bidrag øynes også i vrimmelen, som Magne Furuholmens utstilling på Cisternerne, museet for moderne glasskunst på Fredriksberg. Det er konserter i kirkene, rådhuset står på vidt gap og selv Politigårdens særegne arkitektur kan studeres fra innsida.

DET ER IKKE

vanskelig å tenke seg tilsvarende tiltak i Oslo og andre norske byer. Hva med en kveld der Stortinget, Regjeringskvartalet, politiet, mediene, forlagene, kirkene, teatrene og museene åpnet seg, og inviterte til samtaler, debatter, kunstopplevelser, mat og drikke? I København er butikkene åpne til klokka 22.00, og restaurantene er dels arrangementssteder, dels nyter de bare godt av at folk samler seg rundt om i byen. De kommersielle stedene som er åpne uten å ha bidrag av kulturell karakter, regnes imidlertid ikke med i Kulturnattas tilbud.

DEN KØBENHAVNSKE

kulturnatta er en mobilisering som lokker folk til byen, viser mangfold og muligheter. Dører som ofte er lukket, åpnes. Det er bare en kveld - ei natt, men en dag skal man jo begynne, og kanskje er det ikke mer som skal til for at vi kan få øynene opp for noe av det arbeidet og den kulturelle rikdommen som former vårt eget samfunn. Vår samtid. 760 arrangementer er enormt. Denne natta gir et lite innblikk i hva vi går glipp av dersom kultur- og samfunnssyn utelukkende formes fra den daglige sofa.