Nattradio på dagtid

Fra nyttår er dagens direktesendte Nattradio historie. Neste år skal Nattradioen som et ledd i NRKs spareplan lages på dagtid.

Det betyr at NRKs nattsendinger fra januar skal tas opp på bånd på dagtid. Dermed blir det ingen programledere i studio på natta.

- Dette er selvsagt trist. Redaksjonelt hadde vi selvsagt ønsket å beholde Nattradioen som den er, men dette er et tiltak som må iverksettes for å spare penger, sier Tormod Kjensjord, programsjef for NRK Radio riks.

Hvor mye NRK sparer på omleggingen vil han ikke kommentere.

Programledere

I dag deler de fire programlederne Ann Kristin Liestøl , Marius Strand , Morten Kræmer og Torunn P. Westerfjell jobben som nattverter. Alle er frilansere og kan fra nyttår stå uten kontrakt.

- Stemmene deres vil dessverre forsvinne fra natta i og med at vi har kapasitet til å lage programmet på dagtid, sier Kjensjord.

De nye programlederne vil måtte gjøre nattpraten på dagtid. Hvem det blir er ennå ikke klart.

Institusjon

Nattradioen og ikke minst «Nattønsket» er etter hvert blitt en institusjon i NRK. De første nattsendingene gikk på lufta fra Oslo i 1984.

I 1996 overtok NRK Sør-Trøndelag på Tyholt ansvaret for Nattradioen, som er en samsending mellom P1, P2 og Petre. Fram til nå har hele sendinga gått direkte, med programleder i studio fra midnatt til seks om morgenen. Det blir det slutt på fra nyttår - dermed blir det også slutt på direktekontakten mellom programleder og lytter, og alle nattønsker må nå sendes inn på forhånd.

- Vi beholder i stor grad sendinga som den er, med en form for ønskeprogram à la «Nattønsket» mellom ett og to. Mellom to og fire på natta blir det repriser som før, sier Kjensjord.

Dagsnytt vil gå direkte som før, hver time. Resten blir boksmat.

FORSVINNER FRA NATTA :Morten Kvæmer er en av fire programledere i NRK Nattradioen som rammes av sparekniven i NRK.