Nattsvart advarsel

Som et tog uten bremser farer «Requiem For a Dream» gjennom vrangsiden av den amerikanske drømmen. Slikt blir det rystelser av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Darren Aronofsky viser ikke minst sin visuelle sans i skildringen av to generasjoners vei inn i dophelvetet, basert på Hubert Selby jr.s roman. I forte sekvenser gjenskaper han følelsen stoffet gir og hvor raskt det leder sine ofre inn i en mørk spiral av mye desperasjon og liten evne eller vilje til annet enn mer stoff.

Ikke bare leverer han rene skrekkfilmeffekten, «Requiem...» er også skremmende troverdig og informativ.

Skikkelige folk

I bunn og grunn har vi med vanlige, skikkelige folk å gjøre. Sara (Ellen Burstyn) er nokså ensom, der hun bor i en diger gård, og vi ser henne i innledningen lenke TV-en fast - til ingen nytte. Sønnen Harry (Jared Leto) panter den likevel for å få penger, men han er i utgangspunktet en ung mann med store planer og drømmer sammen med kjæresten Marion (Jennifer Connelly).

Mor er på sin side avhengig av fjernsynet og hiver seg på slankepiller den dagen hun får beskjed om at hun kan få være med i et TV-show. Harry og kameraten Tyrone begynner å selge litt dop, bare for å få en startkapital her i livet.

Intenst god

At Burstyn fikk en Oscar-nominasjon for sin Sara, er ikke det minste rart. Hun gir seg nakent og hemningsløst i kast med den ulykkelige kvinnens pillenedtur, hennes mareritt og overhørte rop om hjelp i et helsevesen like apatisk som henne selv, og så likegyldig som den TV-kulturen Selby og Aronofsky skarpt lyssetter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer