Nattsvart advarsel

Som et tog uten bremser farer «Requiem For a Dream» gjennom vrangsiden av den amerikanske drømmen. Slikt blir det rystelser av.

Darren Aronofsky viser ikke minst sin visuelle sans i skildringen av to generasjoners vei inn i dophelvetet, basert på Hubert Selby jr.s roman. I forte sekvenser gjenskaper han følelsen stoffet gir og hvor raskt det leder sine ofre inn i en mørk spiral av mye desperasjon og liten evne eller vilje til annet enn mer stoff.

Ikke bare leverer han rene skrekkfilmeffekten, «Requiem...» er også skremmende troverdig og informativ.

Skikkelige folk

I bunn og grunn har vi med vanlige, skikkelige folk å gjøre. Sara (Ellen Burstyn) er nokså ensom, der hun bor i en diger gård, og vi ser henne i innledningen lenke TV-en fast - til ingen nytte. Sønnen Harry (Jared Leto) panter den likevel for å få penger, men han er i utgangspunktet en ung mann med store planer og drømmer sammen med kjæresten Marion (Jennifer Connelly).

Mor er på sin side avhengig av fjernsynet og hiver seg på slankepiller den dagen hun får beskjed om at hun kan få være med i et TV-show. Harry og kameraten Tyrone begynner å selge litt dop, bare for å få en startkapital her i livet.

Intenst god

At Burstyn fikk en Oscar-nominasjon for sin Sara, er ikke det minste rart. Hun gir seg nakent og hemningsløst i kast med den ulykkelige kvinnens pillenedtur, hennes mareritt og overhørte rop om hjelp i et helsevesen like apatisk som henne selv, og så likegyldig som den TV-kulturen Selby og Aronofsky skarpt lyssetter.

Tilsvarende intens er opplevelsen av sønnens og vennenes lynraske reise inn i fornedrelsen, i et system uten kraft til å fange dem opp. Ikke at de vil bli det, for sånn fungerer jo ikke stoff, viser Aronofsky i en på alle måter urovekkende god film. Tenåringer med interesse for å prøve kan bli vaksinert av denne - en nattsvart advarsel i sommernatta. Se den.

PÅ VEI NED: Harry (Jared Leto) og Marion (Jennifer Connelly) mister sammen kontrollen over sine liv og stoffet i urovekkende gode «Requiem For a Dream».