Natur- orgier

Også skjønnhet kan overdrives.

«Heima» Ufrivillig turistreklame. CD/DVD: Fenomenet Sigur Rós jobber bokstavelig talt både i det store og lille formatet, og på store og små arenaer. Etter å ha turnert verden rundt, reiste bandet omkring på Island og overrasket befolkningen med improviserte konserter. Filmen «Heima» forteller den romantiske historien.

Mye på en gang

Musikalsk jobber gruppa både i det overveldende, elektronikafylte og elektriske formatet og i det lavmælt akustiske, noe som speiles av dobbeltalbumet «Heim/Hvarf», som byr på 50/50 av disse måtene å arrangere musikken på. Spesialutgaven av filmen «Heima» inkluderer også en bonus-DVD med rundt to timer supplerende filmopptak; møter med islandske originaler og liveframføringer – pluss en luksuriøs fotobok.

Til sammen er det nesten som om Sigur Rós byr på en mild form for voldtekt av sansene. Musikk og natur glir over i hverandre og blir til slutt nesten utvisket i islandsk tåkemystikk.

Islands sjel

Sangene er enkelt bygd opp rundt få, slående harmonier, men tas på sitt mektigste så kraftig ut at det minner voldsomheten i det islandske landskapet. Kombinasjonen av en sølvguttlys, solsterk vokal og en lavastrøm av et komp tilsvarer bildet av en ørn som glir mektig over en sandslette, en geysir eller en tåkeomkranset vulkan.

Et uttrykk som blir brukt i filmen, er at Sigur Rós «speiler den islandske sjel». Det er mye snakk om forholdet musikk/natur, understreket av bilder så vakre at enhver turistvideo blekner. Det pøses med andre ord litt for mye på. Monotonien truer med å utslette både musikken og landskapet. Etter noen timer er det nesten så man ikke ser fossfallet for bare vann. For Sigurd Rós på sitt beste er en eneste klar dråpe mer enn nok.