Natur og kultur

Det er underlig å skru på fjernsynet en helg i november og se deltakere som faktisk konkurrerer på ski og på snø. Hvor fant de den hen? Med dagens vær er det som om skiløperne har bommet på sesongen. Og hva er egentlig riktig idrettsgrein nå, sånn midt i regntida?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Slik været er på Østlandet nå, burde ikke idrettsfolkene løpt rundt på ski - de burde vært ute i skogen og bygd arken. Værmeldingen virker nå hver dag som en ren reprise fra gårsdagen, det eneste lyspunktet er at det også er mørketid. Mesteparten av døgnet slipper vi i hvert fall å se regnet.

Verdt å se

Noe som stadig er mer verd å se, er NRKs ungdomsvariant av populærvitenskap, som med interesse og engasjement klarer å forklare komplekse sammenhenger i enkle, men ikke fordummende innslag.

- Kreftceller er som banditter som herjer rundt i kroppen fordi de har glemt hvordan de skal oppføre seg, forklarte forskeren, før hun gikk videre og fortalte at slike celler av og til begår selvmord, så de ikke skader resten av kroppen, mens de altså noen ganger blir rene banditter.

Så går programmet videre og forteller fra forskning på hvorvidt fisk hjelper mot kreft. De kreftcellene som blir banditter, kan nemlig dø av Omega 3-fettsyrer. Det pågår en krig i våre kropper, og «Newton» dekker krigen godt.

I tillegg leker de seg med bruk av svart-hvitt-vignetter, noe de klarer uten å miste fokus på temaet. Godt gjort.

Spiseforstyrrelser

Dagsrevyen hadde en sterk reportasje om spiseforstyrrelser blant unge. En av ti jenter i sju- åtte-årsalderen skal ha prøvd å slanke seg, ifølge en svensk undersøkelse. Antallet som legges inn til behandling på Ullevål sykehus er i kraftig vekst - og veksten er sterkest blant de unge.

Harde prøver

Det er fascinerende hvordan tre norske kanaler har bestemt seg for å slåss det ut på søndager. NRK sender storsatsingen «Soria Moria», på TV2 vises storvinneren «Gutta på tur», og TV3 sender sitt sterkeste kort - «Robinsonekspedisjonen».

Og på Robinson på TV3 går livet videre, med tunge intriger og nådeløse konkurranser i minigolf. I gårsdagens episode slet man også med prolaps og hekseskudd, sykmeldinger og legebesøk. Men urinprøvene var fine. Og neste uke skal deltakerne få låne et speil å se seg i. Spennende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer