Anmeldelse: Gert Nygårdshaug, «Regnmakeren»

Naturen tar en grusom hevn

Gert Nygårdshaug slår inn åpne dører, men det var han selv som åpnet dem.

SISTE BOK: Gert Nygårdshaug avslutter trilogien om Melkior Mussenden. Foto: Christian Roth Christensen
SISTE BOK: Gert Nygårdshaug avslutter trilogien om Melkior Mussenden. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kloden er i dyp krise. Det er glohett, store skogbranner herjer, og det kommer ikke en dråpe regn fra himmelen. Overalt er det desperate mennesker på flukt, som blir holdt stangen av strømførende piggtrådgjerder, stokker og staur og gevær.

Kun ett sted råder den rene idyll. Det er en navnløs liten landsby som forunderlig nok er velsignet med passe doser regn. Der lever de 800 innbyggerne i fred og fordragelighet, inntil en stor fare truer.

Etaten, Staten, Hierarkiet og den Mektige Allierte er ute etter dem. De vil finne årsaken til det merkelige værfenomenet. Metodene de bruker er nådeløse.

«Regnmakeren» er siste bok i Gert Nygårdshaugs trilogi om urmakeren Melkior Mussenden, hans kone Mathilde og de andre innbyggerne i en romantisk før-industriell landsby med bindingsverkshus. Det er en Nygårdshaugsk utopi blottet for mobiler, flatskjermer, bilkøer, eksos og industriell mat. Bakeren baker velduftende bakverk, håndverkerne lager solid håndverk, mens de unge lytter til radio, leser bøker og får opplæring i håndskriftens estetikk. Alle respekterer alle, og landsbyen selv er styrt av et borgerråd. Legg til at Kirken – og den for Nygårdshaug fordummende kristendommen - forsvant i første bind, «Klokkemakeren» (2009). Mens landsbyboerne ble kvitt droner og overvåkning i «Nøkkelmakeren» (2014).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer