NORSK NATUR: Utsikt nordover fra fjellet Reinebringen ved Reine i Lofoten. Foto: Hans A Vedlog
NORSK NATUR: Utsikt nordover fra fjellet Reinebringen ved Reine i Lofoten. Foto: Hans A VedlogVis mer

Norsk natur:

Naturen vår er norsk kultur på sitt vakreste

Sylvi Listhaug, Ola Borten Moe og Linda Helleland bør ta seg en tur til en DNT-hytte.

Meninger

Spaltist

Eivind Trædal

er førstekandidat for De Grønne i Aust-Agder til Stortingsvalget. Han er en av politikerne som er spaltist for Dagbladet denne valgkampen, og representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Essensen av norsk kultur finner vi på en turistforeningshytte. De er drevet på dugnad, og på tillit. Da daværende FN-generalsekretær Kofi Annan besøkte Norge og gikk på tur i fjellheimen, var han sjokkert over at systemet kunne fungere. Var det virkelig ingen som skulle sjekke at han hadde betalt for seg? Ja, sånn fungerer det. «Jeg fikk igjen troen på mennesket», sa en forbløffet Annan. Det er en tillit som er gammel som fjellene sjøl. Allerede i Håvamål kan vi lese påbud om å hjelpe og vise tillit til de som har vandra i fjellet, og banker på døra.

I fjellheimen finner vi ikke bare naturopplevelser, men også grunnvalutaen i det norske samfunnet: tillit og likeverd. Fjellet og skauen tilhører ikke bare milliardærer med helikopterlandingsplass på taket av hyttepalasser og oppvarma oppkjørsel. Du trenger bare et par gode sko, og kanskje et medlemskap i DNT.

Norsk natur er fantastisk. Enda mer fantastisk er det at den er for alle. Allemannsretten, både i strandsona og i utmarka, gjør at alle kan nyte naturen vår, uansett hvor tjukk lommeboka er. Jeg har sjøl blitt sjokkert når jeg har vært på besøk i land der man knapt kan bevege seg en meter fra veien før man får grunneiere på nakken.

Det sier mye om Norge at det beste vi har å si om hovedstaden vår er at det er lett å komme seg ut av byen og inn i marka. De stolteste delene av byene våre er ikke nødvendigvis bygningene vi har bygd, men all naturen vi har latt være i fred.

Derfor er det ironisk at Linda Hofstad Helleland fra Høyre, Ola Borten Moe fra Senterpartiet og naturligvis Sylvi Listhaug fra FrP, som har villet gjøre valget til en debatt om «norske verdier», er så lite opptatt av denne bærebjelken i norsk kultur. Denne uka fikk vi vite at disse tre partiene får dårligst karakter på Den Norske Turistforenings kåring over de beste partiene for norsk friluftsliv.

Denne bærebjelken i norsk kultur er under press. Den er under press nettopp av dem som ønsker å svøpe seg i flagget og snakke om «norske verdier». Den norske naturkjærligheten blir ikke reflektert blant kulturkrigerne i FrP og Høyre. For dem er naturen et sted å råkjøre med snø- eller vannscooter, et sted eller verdifulle tomter som kan bygges ned, asfalteres og omgjøres til klingende mynt eller nye bilkøer. Havet skal tømmes for olje, fjellet skal tømmes for mineraler, og skauen skal hogges. Det er unorsk, og det er kortsiktig.

Dersom disse partiene virkelig brydde seg om norsk kultur, burde de også bry seg om den norske naturen. Likestilling, ytringsfrihet, menneskerettigheter og andre moderne verdier vi setter pris på, har ikke vokst opp av det norske jordsmonnet. Dette er ideer vi kan finne i mange moderne land, og er ideer som heldigvis også har blitt importert til Norge.

Hvis Sylvi Listhaug, Ola Borten Moe, Linda Helleland eller andre skal leite etter solidaritet, likestilling, ytringsfrihet, kan de finne dem i mange land i verden. Jeg har hørt at utlendinger til og med dusjer sammen etter gymmen, selv om de ikke har fått smaker for brunost. Men om disse politikerne leiter etter noe virkelig særnorsk, bør de heller ta en tur på en DNT-hytte.

Og hvem skal man stemme på om man ønsker å bevare denne unike delen av norsk kultur? Vel, Miljøpartiet De Grønne fikk terningkast seks og blei kåra til testens vinner. Våre verdier er både norske og globale. Men vi kjemper også å ta vare på noe av det mest særnorske vi har: natur som er tilgjengelig for alle, dugnadsånd og tillit.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.