Naturens råskap

Sterkt drama om menneskets dyriske natur.

FILM: Primitiv drivkraft, intellektualisering av lyster, brutal råhet, ukontrollerbar seksualdrift, moralsk forfall, rasisme, hevn, kjærlighet og svik. «Vanære» spenner vidt, sikter høyt og maler med bred pensel.

John Malkovich gjør en formidabel innsats som David Lurie, en litteraturprofessor som banaliserer normer, som kjeder seg gjennom hverdagen og som finner omgivelsene trøttende på grunn av sitt eget overlegende intellekt.

Dyriske lyster

Det eneste som driver Lurie er hans søken etter seksuell tilfredsstillelse. Eller som han sier selv, en utfoldelse av hans dyriske lyster, og det som gjør ham til det han er, et menneske og hankjønn.

Lurie har sex med en student for mange, og blir avskjediget fra universitetet. Han benytter friheten til å besøke sin datter (Jessica Haines), som nettopp har avsluttet sitt lesbiske samboerskap, og som bor alene på en liten gård, langt ute på den sørafrikanske landsbygda.

Her blir både far og datter stilt overfor råskap, lovløshet og kynisme, hele tiden mens den lille familien bærer den hvite manns historiske ugjerninger på skuldrene, noe som til slutt stiller Laurie til veggs, og tvinger ham til å ta et oppgjør med egen moral.

En påminner

«Vanære» er filmatiseringen av nobelprisvinner J. M. Coetzees bok, og regissør Steve Jacobs gjør en god tolkning. Filmen veksler mellom storslåtte tablåer og indre konflikter. Skuespillet er hentet fra øverste hylle, og historien makter både å bevege og provosere, mens den hele tiden minner oss på vår sårbarhet og uvesentlighet som små mennesker, del av et stort, ukontrollerbart hele.