DEBATT

Dyreliv:

Naturfjerne nordmenn

Det er blitt slik at man ser fram til at sommeren er over og folk går i hus – da blir det endelig slutt på klagene på dyr.

IKKE RESPEKT: nordmenn mangler respekt for måker og andre dyr, skriver artikkelforfatter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE RESPEKT: nordmenn mangler respekt for måker og andre dyr, skriver artikkelforfatter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Enten det er i byen, på stranda, på holmer eller på hytta – alle steder klages det på dyr som er i veien. Slike saker er overrepresentert i media, etterfulgt av kommentarer der folk uttrykker sitt hat mot dyrene som ikke forstår at vi har enerett på jorda, og som ikke kan holde seg unna uansett hvor vi oppholder oss – som er overalt.

En utsulta måke som er så heldig å få snappet til seg en bolle, en fortvilet måkemor som har mistet ungene sine og kjemper for den siste som sitter på bakken mellom folk og biler, en gås som passer på ungene sine i strandkanten, en svane som beskytter sitt revir og sin familie – de blir alle demonisert og framstilt som en plage for mennesker som vil ha alt for seg selv.

Lev og la dø er visst mottoet til mange ferierende nordmenn. Hver dag går med til å prøve å dempe intoleransen og hatet mot de andre vi deler jorda med, og neste sommer begynner det gjen. Slik vil det nok fortsette så lenge det er dyr igjen å klage på.

Mange av artene det klages på vil nok ikke være med oss inn i framtida. En av fem arter i Norge er rødlista, derav tre av måkeartene, mens de øvrige også er totalfreda på grunn av tilbakegang i bestandene. Det er ingen vilje til å redde dem, alt myndighetene gjør er å gi råd om hvordan folk kan forhindre hekking. I mellomtiden fortsetter overfisket, fiskeavfall tas på land og båttrafikk, menneskelig ferdsel og ekspansjon forstyrrer og fordriver fuglene.

Vi rydder effektivt veien for vår egen art, og blir stadig mer intolerante mot de andre. Når menneskene en gang i framtida står alene igjen og har utryddet det meste og rasert livsgrunnlaget for det resterende, inkludert seg selv – da har de virkelig grunn til å klage.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer