Naturkatastrofer - en global utfordring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE TO JORDSKJELVENE

som rammet henholdsvis California i USA 22. desember 2003 og den iranske byen Bam fire dager senere, var teknisk sett omtrent like sterke. De ble begge målt til omkring 6,5 på Richter-skalaen. Skjelvet i Iran krevde over 26 000 menneskeliv, mens USA-skjelvet krevde kun to menneskeliv. Dette er et grelt eksempel på at utviklingsland ofte er mye mer sårbare for jordskjelv enn industrialiserte land. Dette gjelder for øvrig ikke bare jordskjelv, men også andre naturkatastrofer som flom, skred og vulkanutbrudd. FN, Verdensbanken og en rekke andre internasjonale organisasjoner har derfor erkjent at utviklingslandene ikke bare trenger økonomisk bistand for å styrke den generelle levestandarden og nasjonaløkonomien, men også teknisk og ingeniørmessig bistand for å redusere de potensielle virkningene av truende naturkatastrofer.

EN NATURKATASTROFE

kan også bidra til å gjøre et fattig land enda fattigere. Den interamerikanske utviklingsbanken IDB (Inter-American Development Bank) har fastslått at de mange naturkatastrofene i Mellom-Amerika er en av de alvorligste truslene mot levestandarden i regionen, etter at de væpnede konfliktene i flere land stort sett er bilagt. FN - rapporten «Living with Risk» fra 2003 dokumenterte at antallet mennesker som lever i risikosoner har vokst med 70-80 millioner i året siden 1990. Årsaken til dette er at mer enn 90 prosent av befolkningsveksten i verden skjer i utviklingslandene, blant mennesker som har små ressurser til rådighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer