«Naturlig sex»

En femtenårig gutt svarer på en kontaktannonse fra en mann i trettiåra og drar frivillig til hans hotellrom, hvor de to har sex.

- Bør dette være ulovlig? spør filmregissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen i en ny kortfilm.

«Fremragende timer», er 16 minutter lang og skal vises på kortfilmfestivalen i Grimstad til helga.

Den tar utgangspunkt i en virkelig hendelse. En sosionom fra ungdomshjemmet der gutten bodde, observerte ham på hotellet og ringte politiet.

Interessant

Paret ble tatt på fersken. Mannen ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel og til å betale fem tusen kroner i oppreisning til gutten.

- Mannen som ble dømt, er en bekjent av meg. Han sendte meg dommen med en lapp hvor det sto: «Kan du gjøre noe med dette?», sier Krutzkoff Jacobsen.

Og det kunne han, for Krutzkoff Jacobsen fant temaet interessant:

- Jeg har alltid vært opptatt av møter mellom drifter og moral. Mannen kjente til 15-åringens alder, men gutten hadde hatt sex med både menn og kvinner før og var erfaren. For noen er det naturlig å ha sex fra 13-14-årsalderen, og denne gutten manglet 57 dager på å være 16 år.

- Og da burde ikke mannen blitt straffet?

- Dette burde ikke vært noen sak i det hele tatt. Vi må ha en seksuell lavalder, men den må være variabel, mener regissøren.

- Det viktigste er å ta utgangspunkt i virkeligheten og spørre: Er det snakk om et overgrep? Hvordan opplevde den yngste personen forholdet?

Hverdagslig

Tord Vandvik Haugen, kjent fra NRK-serien «Lekestue», spiller rollen som gutten, og teaterskuespiller Even Rasmussen er mannen.

- Scenene i senga var nok verst for Rasmussen. Det var flere som ikke ville ha den rollen, sier Krutzkoff Jacobsen.

Men filmen er ingen nærgående skildring av homofil sex, det ser rent så hverdagslig ut.

- Det er fordi det er en hverdagslig hendelse, sier regissøren, som før har laget filmer innen trashsjangeren - eller søppelfilm, for å skrive norsk.

- Jeg er nok Norges eneste skikkelige undergrunnsfilmskaper. Men jeg vil opp fra undergrunnen nå og drømmer om å lage en klassisk spillefilm.

BRYTER NORMER: Even Rasmussen (under) og Tord Vandvik Haugen i kortfilmen «Fremragende timer».