NEI, NEI NAV: - Hvis du ikke er syk før du kommer i kontakt med NAV, så blir du det hvert fall, mener Reidar Brendeland. Frontfiguren i Vestlandsfanden føler at han blir motarbeidet og mistrodd. Han hevder at det er mange artister i bransjen som sliter med NAV, og mange tar ikke kontakt av den grunn. Foto: Anders Grønneberg
NEI, NEI NAV: - Hvis du ikke er syk før du kommer i kontakt med NAV, så blir du det hvert fall, mener Reidar Brendeland. Frontfiguren i Vestlandsfanden føler at han blir motarbeidet og mistrodd. Han hevder at det er mange artister i bransjen som sliter med NAV, og mange tar ikke kontakt av den grunn. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- NAV er det største problemet for artisthelsa

Kronisk syke Reidar Brendeland slipper Vestlandsfanden løs i et nådeløst oppgjør med NAV.

NANNESTAD (Dagbladet): Reidar Brendeland (62) fikk for tre år siden en kronisk sykdom.

I to og et halv år har NAV holdt tilbake sykepenger.

I flere reportasjer og artikler har Dagbladet satt søkelys på artisthelse. Frontfiguren i bandet Vestlandsfanden opplever at NAV ikke forstår artister og deres situasjon når de blir syke.

Måtte løse inn sin livspolise - Jeg har ikke mottatt fem øre fra NAV på to år og fire måneder, sier artisten til Dagbladet.

Han har heller ikke mottatt lønn fra sitt eget selskap i denne perioden, og har nå måttet løse inn sin livspolise for å overleve.

- Den var ment til seinere i livet, sier Brendeland, som taper å innløse pensjonen så tidlig.

- Forfulgt av NAV Artisten, som har levd hele livet på veien, hevder at NAV har en høyst variert behandling av artister, avhengig av hvert enkelt lokalkontor og saksbehandler.

- De har heller ingen klare retningslinjer for hva som er arbeid. Noen blir belastet for reisetid, øving og konserter - andre ikke.

- Jeg føler meg forfulgt av NAV. De kommer med urimelige påstander, sier Reidar Brendeland.

Tenk på et tall... Han viser til en fyldig korrespondanseperm med bevisførsel og saksbehandling fra NAV, som er basert på bl.a. Facebook, pressemeldinger og avisutklipp - der NAV hevder at han har 250 reisedøgn i året.

- Det er mange år siden, det. I samme brev lister de opp 21 konserter de har funnet, der enkelte aldri ble noe av.

- Det er langt fra 250, sier Brendeland.

På grunn av sykdommen han jobber sterkt redusert.

Virksomheten i bandet er nøye tilpasset Brendelands sykdomsbilde.

Stemplet som trygdemisbruker For vel tre år siden fikk Reidar Brendeland konstatert en kronisk sykdom, som han får behandlinger for på Rikshospitalet og Radiumhospitalet.

- Jeg søkte om arbeidsavklaringspenger, som jeg fikk i begynnelsen. Det vi si at jeg skrev opp de konsertene jeg gjennomførte, som fradrag på sykepengene, sier Brendeland.

Så opplevde han at alt stoppet opp pga. et avisoppslag i Romerikes Blad, NAV truet med politianmeldelse, fordi de mente det grenset til trygdesvindel.

- NAV reagerte på plateutgivelser, Tono- og Gramo-utbetalinger. De forstår ikke at plata jeg ga ut i 2009, ble påbegynt flere år før - og at hovedutbetalingene kommer et og to år etter.

NAV på helsa løs Det er ingen enkel avgjørelse for Brendeland å stå fram med sin sykdom og problemer med NAV. Han frykter represalier fra NAV - og at arrangører kan tro han er for syk, og ikke tør å engasjere ham og bandet. Han presiserer at det er ingen fare for at bandet må avlyse.

- Å stå på scenen er heldigvis bare positivt for min sykdom.

Andre yrkesgrupper blir oppfordret til å holde kontakt med sitt yrke med tanke på å komme tilbake i fullt arbeid snarest mulig.

- NAV er det største problemet for artistenes helse.

- Jeg kjenner mange som ikke tør sykmelde seg. Det er spesielt vanskelig for gravide artister, sier Brendeland.

Kasteball i NAV-systemet Reidar Brendelands advokat Helge Hjort har i en årrekke arbeidet med saker knyttet til NAV, og opplever ofte at klientene sliter med å bli forstått.

STOR PERM: Reidar Brendeland har en stor perm full av NAV-korrespondanse.
Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
STOR PERM: Reidar Brendeland har en stor perm full av NAV-korrespondanse. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

- Brendeland er blitt en kasteball i systemet - ingen tar ansvar for å hjelpe ham. NAV har frafalt trygdemisbruksanklagene mot min klient, men nå nøyer de seg med å bruke sitt fremste kampmiddel: de trenerer og utmatter, sier Hjort, spør seg selv om saken er «for komplisert»?

Han legger til at Brendeland heller ikke har fått dekket saksbehandlingsutgiftene, som han har krav på - og som nå er på om lag 50 000 kroner - det til tross for sju purringer som ikke er blitt besvart.

SMIDIGHET: Gramart-leder Elin Aamodt etterlyser mer smidighet i NAV-systemet.
Foto: Steinar Buholm /Dagbladet.
SMIDIGHET: Gramart-leder Elin Aamodt etterlyser mer smidighet i NAV-systemet. Foto: Steinar Buholm /Dagbladet. Vis mer