IKKE NOK: «Min konklusjon er enkel, grunnen til at vi utlendinger får alt i fanget er at det er eneste måten å få oss integrert på, på grunn av arbeidsgivere og staten ikke gjør nok for å få folk ut i arbeid», skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
IKKE NOK: «Min konklusjon er enkel, grunnen til at vi utlendinger får alt i fanget er at det er eneste måten å få oss integrert på, på grunn av arbeidsgivere og staten ikke gjør nok for å få folk ut i arbeid», skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nav får det beste ut av meg!

Hva ville du valgt? Mercedes, førerkort, bustad og penger, eller å jobbe gratis?

Meninger

Som «utlending» har jeg opp gjennom hele min oppvekst fått inn med «teskje» at utlendinger får alt. Førerkort, hus, bil, jobb, penger og feriehus i hjemlandet. Jeg har også trodd på noen av disse små smaksprøvene fra «teskjeene». Men jeg har aldri sett til min del av godene. Hvor sender jeg inn min bestilling av en Mercedes 2013 GLK? My fair share. Utallige sene stunder har jeg brukt på temaet, og jeg er inne på hvorfor etniske nordmenn tror at det er slik, og mitt foreløpige svar har jeg konkludert ut ifra mine egne erfaringer og refleksjoner.

Grunnen til at jeg skriver denne kronikken, novella eller leserbrevet (kall det hva du vil) er motstanden jeg får fra det byråkratiske Norge. Jeg er 26 år, har bodd her siden jeg var tre og følger meg norsk, av og til. Rundt 1,5 år siden giftet jeg meg med ei jente fra mitt hjemland, og så heldig jeg var fikk hun komme til Norge, for meg verdens vakreste plass. Etter at hun ble ferdig med norskkurset, fikset jeg henne praksis på en barnehage uten lønn i en måned. Etter at hun var ferdig søkte jeg jobber for henne på barnehager og skolefritidsordninger i hele Stavanger. Det fikk hun ikke. Av 30 søknader fikk jeg svar på seks stykk. Takk til dere som svarte.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Jeg ville ikke skuffe min kone og tok kontakt med NAV, som dessverre ikke kunne hjelpe på noen måte. Jeg ringte opp barnehager i nærheten for å fikse litt praksis til henne uten betaling, noe en barnehage ga oss tillatelse til. Jeg kjørte på med ny runde hos NAV, og denne gangen gikk jeg seirende ut. Hun arbeidet to dager i uken på barnehangen, og fortsatte med norskkurset resten av uken. Etter tre måneder eller 24 arbeidsdager hos barnehagen fikk vi beskjed av NAV om at nå gikk praksisperioden mot slutten, uten sjanse for forlengning og uten grunn. Samtidig har ikke barnehagen behov for nye medarbeidere som de må betale lønn til.

Dette gir meg noen muligheter: 1. Søke jobb videre som før uten respons, 2. Jobbe gratis, eller 3. Misbruke systemet. Hva ville du valgt? Mercedes, førerkort, bustad og penger, eller å jobbe gratis?

Min konklusjon er enkel, grunnen til at vi utlendinger får alt i fanget er at det er eneste måten å få oss integrert på, på grunn av arbeidsgivere og staten (samfunnet) ikke gjør nok for å få folk ut i arbeid. Alle disse godene er for å gi oss en kickstart, noe jeg støtter 100 prosent nå som jeg har opplevd det selv. Jeg vet ikke med andre, men jeg har gjort alt jeg kan for å få min kone i arbeid. Mitt valg er enkelt, jeg prøvde den riktige veien, men havner kanskje på mulighet nummer tre.

Survival of the fittest!