Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Nav gir og Nav tar

Nav følger med på økonomien til sine stønadsmottakere. Ikke for å hjelpe dem, men for å hjelpe seg selv.

FØLGER MED: - Nav ser hvem som får penger igjen på skatten, og da er de der på pletten og snapper pengene med et smil, skriver Reidar Kaarbø. Her fra Navs hovedkontor i Mariboes gate i Oslo.
Foto: Torunn Brånå
FØLGER MED: - Nav ser hvem som får penger igjen på skatten, og da er de der på pletten og snapper pengene med et smil, skriver Reidar Kaarbø. Her fra Navs hovedkontor i Mariboes gate i Oslo. Foto: Torunn Brånå Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Reidar Kaarbø
Reidar Kaarbø Vis mer

Nav er her for å hjelpe oss. Nav skal gi nordmenn et trygt liv når det blåser som verst. Nav er navet i velferdsstaten. Sier Nav. Ikke bare for å skaffe oss arbeid når det kniper, men for å hjelpe oss økonomisk til å overleve i vanskelige tider. De skal informere om hva vi kan bruke Nav til, og hvordan vi bør forholde oss i et regelstyrt system.

En arbeidsledig mann fikk litt arbeidsledighetstrygd, tilsammen 60000 kroner i 2015. Det rakk akkurat til husleie og strøm. Ingen på Nav fortalte ham at han kunne søkt om sosialstønad for å få penger til mat. Ingen tenkte tanken engang.

Nav vet hvordan folk i nød har det. De vet at folk i en slik situasjon forsøker desperat å få seg en jobb, forsøker å overleve til neste utbetaling fra Nav, forsøker å betale de viktigste regningene. Og Nav vet at er det noe de ledige i en slik situasjon ikke bryr seg med, er det bagateller som skattekort og skattetrekk. Og da tror du kanskje Nav følger med at det blir trukket riktig skatt? Nei, selv om Nav kanskje som eneste i verden vet nøyaktig hva folk får i ledighetstrygd et inntektsår og hva de trekkes i skatt, sier Nav ikke ifra. De trekker slik skattekortet fra Skatteetaten sier de skal trekke.

I dette eksemplet trakk Nav 5000 kroner for mye i skatt. 5000 kroner hadde vært nok til mat i tre måneder. Du sier kanskje at det ikke er så farlig, for hvis de trekker for mye det ene året, får man pengene igjen året etter. Dessverre, dette gjelder ikke for de svakeste. I 2016 fikk han pengene igjen på skatten. Men gleden ble kortvarig. Nå hadde han ikke lenger grunnlag for dagpenger, han gikk på sosialstønad for livsopphold. Da 5000 kroner kom tilbake på skatten, konfiskerte Nav pengene, de avkortet sosialstønaden med 5000 kroner. Mirakel over alle mirakler: Nav følger likevel med på økonomien til sine stønadsmottakere. Ikke for å hjelpe dem, men for å hjelpe seg selv.

Nav ser hvem som får penger igjen på skatten, og da er de der på pletten og snapper pengene med et smil. Han klaget, og fikk svar fra Nav at det var hans egen feil. Han var selv ansvarlig for å sjekke at skattekortet var riktig. Han skulle korrigert skattekortet. Når han var så dum ikke å gjøre det, ja, da var det bare rett og riktig for Nav å konfiskere pengene. Sa Nav. Ansvarsfraskrivelsen hos Nav er total.

Hvor mange millioner kroner Nav innkasserer årlig på å avkorte stønad tilsvarende skattepengene fra folk som går fra dagpenger og over på sosialstønad, vites ikke. Det er grunn til å tro at beløpet er betydelig. På fint heter det systemfeil, på stygt heter det trygdesvindel. Uansett hva vi kaller det, gir det liten grunn til å bli imponert over Nav. Til dere som har siste året med dagpenger i 2017 og må henvises til sosialstønad i 2018: Sørg for å trekke nok skatt. Hvis ikke innkasserer Nav skattepengene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!