Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nav tok pappapermen min

Jeg har sett fram til å endelig kunne tilbringe mye tid med barnet mitt. Men på grunn av en hendelig glipp i en svært slitsom og kaotisk periode har NAV tatt fra meg pappapermen.

NAV: Er reglene og fristene for rigide? Foto: NTB/Scanpix
NAV: Er reglene og fristene for rigide? Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Meninger

Jeg tok ut noen uker tidlig i 2019. Seinere på året søkte jeg om videre uttak, men fikk da avslag fordi søknadsfristen var passert. Jeg tenkte først at dette måtte jo være en feil. Etter hvert oppdaget jeg at NAV opplyste om en søknadsfrist i brevet hvor de innvilget det første uttaket. Helt uten tydeliggjøring i det ensformige tettskrevne brevet står det.

Hågen Kyllo. Foto: Privat
Hågen Kyllo. Foto: Privat Vis mer

Jeg pleier alltid å ha orden i ting, men denne gangen har jeg vært så utmattet at jeg, selv om jeg leste brevet, ikke fikk med meg informasjonen om søknadsfristen.

Jeg fikk aldri et varsel fra NAV om at fristen snart nærmet seg. Er ikke NAV der for å hjelpe meg?

Permisjon er en rettighet gitt i Folketrygdloven. Den må tas ut sammenhengende, men Folketrygdloven oppgir kriterier for å kunne utsette uttaket. F.eks. at man er i «inntektsgivende arbeid på heltid».

Jeg oppfyller kriteriene, men NAV har tatt fra meg resten av pappapermen fordi jeg søkte for seint. Det er bare NAVs søknadsfrist som ikke er overholdt. Hvorfor denne voldsomme overreaksjonen? Hvorfor frata mitt barn samværsretten med meg? Dette fører bare til dårlig familiehelse.

Folketrygdloven sier ingenting om at NAV skal ha korte søknadsfrister.

Jeg har klaget på avslaget. NAV oppgir opptil 34 uker behandlingstid og har foreløpig svart at søknadsfristen praktiseres «svært strengt».

Politisk er det vedtatt at pappa bør ta en større del av barneomsorgen. Den er først og fremst barnets rett, da det er barnet som trenger omsorg. Men fordi jeg har oversett en søknadsfrist blir mitt barn fratatt en rettmessig tid sammen med meg.

Det virker som dette er en villet holdning fra NAV.
Selv for noe så ubetydelig som en frisørtime blir man påminnet med SMS både én og to ganger i forkant. Hvorfor får jeg ikke et varsel fra NAV før søknadsfristen går ut?

Vil NAV at jeg skal glemme å søke? Har NAV så sterke innsparingskrav at de spekulerer i å ikke sende viktige påminnelser?

Jeg opplever at NAV bevisst har gjort sitt beste for at jeg skal bomme. Sitt beste for at jeg ikke skal få denne rettigheten.

NAV opererer med korte søknadsfrister, streng praksis, utydelige brev, fravær av å varsle og bevisst ikke opplyser folk på lettfattelige måter. Dette innskrenker folks reelle muligheter til å få de rettighetene de har.

Foreldrepermisjon er lurt fordi barnet og foreldrene trenger det. Andre stønader har vi for å hjelpe i overgangsperioder og vanskelig tider. Alternativet er dårligere og vil slå negativt ut på andre måter. Da får vi kanskje en større utfordring seinere.

Det skrives ofte om "NAV-svindlere". Jeg begynner å lure på om NAV selv er den største svindleren

BEKLAGER IGJEN: NAV-minister Anniken Haugli sa unnskyld igjen, etter at hun ble grillet foran hele Stortinget om NAV-skandalen. Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Mats Rønning Vis mer