NASJONALISTISK: Én ting er å være mot norsk EU-medlemskap.Noe ganske annet er å støtte opp om nasjonalistiske og isolasjonistiske strømninger, skriver Erik Lunde om denne statusen på Liv Signe Navarsetes Facebook-side. Faksimile.
NASJONALISTISK: Én ting er å være mot norsk EU-medlemskap.Noe ganske annet er å støtte opp om nasjonalistiske og isolasjonistiske strømninger, skriver Erik Lunde om denne statusen på Liv Signe Navarsetes Facebook-side. Faksimile.Vis mer

Navarsetes flørt med nasjonalisme

Brexit-kampanjen appellerer ikke til det beste i folk.

Meninger

«Vote Leave Britain! You'll love it» var oppfordringen Senterpartiets Liv Signe Navarsete delte på sin Facebook-side mandag kveld. Når teksten til overmål var lagt på en bakgrunn av norske flagg, vet selvsagt en så erfaren politiker som Navarsete hvilke krefter hun flørter med.

Én ting er å være mot norsk EU-medlemskap. Det er de fleste nordmenn. Noe ganske annet er å støtte opp om nasjonalistiske og isolasjonistiske strømninger som vil ødelegge de felleseuropeiske tradisjonene som har gitt oss en stor grad av stabilitet i Europa etter annen verdenskrig.

Bakteppet for folkeavstemningen i Storbritannia er totalt forskjellig fra den EU-debatten vi kjenner i Norge. Vi skulle bruke «sjølråderetten» til å sikre folkestyre, levende utkanter og et annerledesland som kunne stå opp for miljø og solidaritet i det internasjonale samfunnet. Det kan selvsagt diskuteres om vi har lyktes i det, men utgangspunktet er likevel helt forskjellig fra den egoistiske, sjåvinistiske og innadvendte Brexit-kampanjen UKIP-leder Nigel Farage nå går i bresjen for.

Navarsete forsøker å fremstille Brexit-kampanjen som et «folk mot elite»-tilfelle. Marginaliserte grupper lar seg nok besnære av retorikken til dem som gir EU skylda for alt som er galt i det britiske samfunnet. Men Brexit-kampanjen appellerer ikke til det beste i folk: Den handler i stor grad om en motstand mot østeuropeisk arbeidskraft og motvilje mot å bidra økonomisk til de nye medlemslandene i øst.

Selv om Norge står utenfor EU, er vi tjent med at de felleseuropeiske institusjonene fungerer. Det vil også ramme oss dersom populistiske bevegelser får Europas nasjoner til å tenke mer på seg selv og mindre på det som binder oss sammen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.