Navigasjonsappen Waze er det brukerne som utvikler

Nå har Google kjøpt den sosiale GPS-tjenesten.

SOSIAL NAVIGASJON:  GPS-appen Waze er gratis, og oppdateres og forbedres kontinuerlig av brukerne. Her på originalspråket hebraisk. Foto: NTB Scanpix
SOSIAL NAVIGASJON: GPS-appen Waze er gratis, og oppdateres og forbedres kontinuerlig av brukerne. Her på originalspråket hebraisk. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mobiltelefoner med innebygd GPS og navigasjons-apper for iOS og Android røsket mye av grunnen vekk under det lukrative markedet for egne GPS-enheter til bil, og for de skammelig dyre oppdateringene av kartprogramvaren til dingser man allerede hadde betalt flerfoldige tusener for.

Men ingen kan hvile særlig lenge på laurbærene i den konkurranseutsatte teknobransjen. Akkurat da leverandørene av appbasert GPS-navigasjon trodde de hadde lagt gullegget, kom luringene bak israelske Waze med en gratisløsning der det er brukerne selv som oppdaterer og videreutvikler innholdet.

Ved automatisk å spore alle brukeres bevegelser, har Waze sanntids oversikt over hvor det er flyt i trafikken, og hvor det er kø. Registrerte brukere kan også bidra mer aktivt ved å melde inn trafikkulykker, fartskontroller, køer, veiarbeider, omkjøringer og andre hendelser. Her finner du ikke bare også nærmeste bensinstasjon, men også den med billigst bensin.

DU KAN KOBLE DEG OPP mot Facebook, og se hvilke av vennene dine som er ute på veien. En slags spilllogikk lar brukerne samle poeng. Man kan delta i grupper, for eksempel «vi som pendler E6 nordfra».

Informasjonen som deles blir automatisk tilgjengelig for alle andre Waze-brukere.

En temmelig god idé, viste det seg raskt. Jeg har nevnt Waze tidligere i denne spalten. Siden har den fått nærmere 50 millioner brukere over hele verden, og i uka som gikk kom nyheten om at Google kjøper selskapet for en milliard dollar. Brukerne vil nok være lettet over å høre at Waze forblir en separat tjeneste, selv om nye versjoner vil få Googles søketeknologi, og Google Maps vil hente sanntids trafikkdata fra Waze.

Slik tar søkeselskapet et kjempesprang framover i å gjøre sine egne karttjenester sosiale, og gjør det enda tyngre for Apple å ta igjen
forspranget.

VARSLING: Registrerte Waze-brukere kan varsle ulike hendelser ute på veien. Informasjonen som deles blir umiddelbart tilgjengelig for alle brukere.
VARSLING: Registrerte Waze-brukere kan varsle ulike hendelser ute på veien. Informasjonen som deles blir umiddelbart tilgjengelig for alle brukere. Vis mer

Jeg testet Waze første gang på bilferie i Spania for to år siden, og var vel egentlig mer fascinert av ideen og potensialet enn imponert av hvordan appen virket i praksis.

EN SOSIAL KARTTJENESTE er helt avhengig av å nå kritisk brukermasse for å være fullt brukbar. Det var ikke helt på plass for to år siden, og jeg endte derfor opp med å kjøpe kart-appen iGo Primo, for å unngå at turen fra Valencia og nedover kysten bar helt galt av sted. Den kostet noen hundrelapper, men opplevdes som en god investering.

I DAG er Waze et helt annet produkt enn det jeg testet for to år siden. Jeg våger å påstå at du trygt kan teste appen på bilferie i sommer. Jeg har brukt den litt de siste ukene i Oslo-området og på en tur til Sverige, uten å oppleve nevneverdige svakheter. Ingen GPS-apper er perfekte, så noe rusk må man regne med, men jeg har opplevd langt verre med min tilårskomne og i sin tid grisedyre Garmin-GPS. Den har ved et par anledninger sendt meg på det amerikanerne kaller a wild goose chase.

Skulle det skje med Waze, skal systemet i prinsippet fange opp bomturen du er sendt på, og korrigere. Men du kan også selv gå inn og redigere selve kartet, til nytte for alle som kommer etter. Alt som kreves er at du er registrert bruker, og faktisk har kjørt turen du ønsker å redigere. Som kartredigerer blir du omtrent som en av de frivillige som bidrar til det brukerskapte nettleksikonet Wikipedia.

Det er den store forskjellen på den sosiale kartappen og alle de andre.

LES OGSÅ: Vår innholdspartner Klikk.nos test av Waze.

ENKEL: Grafikken i Waze er ikke like sofistikert som i en del andre GPS-apper, men så er den til gjengjeld gratis.
ENKEL: Grafikken i Waze er ikke like sofistikert som i en del andre GPS-apper, men så er den til gjengjeld gratis. Vis mer