Naving, årets nyord

Vi befinner oss helt på toppen av behovspyramiden, det er bare selvrealiseringen igjen. Derfor sprer naving seg.

Å NAVE: Naving har blitt et begrep som favner mye bredere enn den gruppen jeg ønsket å sette fokus på. Det jeg pekte på var oppegående, fungerende personer, men med fraværende drivkraft og motivasjon, skriver Vegard Skjervheim som vakte enorm oppsikt med sin kronikk En trygdesnylters bekjennelser våren 2012. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Å NAVE: Naving har blitt et begrep som favner mye bredere enn den gruppen jeg ønsket å sette fokus på. Det jeg pekte på var oppegående, fungerende personer, men med fraværende drivkraft og motivasjon, skriver Vegard Skjervheim som vakte enorm oppsikt med sin kronikk En trygdesnylters bekjennelser våren 2012. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den femte desember i år valgte språkrådet ut «å nave (naving)» som årets nyord.

Riktignok var ikke konkurransen den aller sterkeste, «grovkarbo» og «bankunion» har ikke språkmessig fraspark i Petter Northug-klassen og å danke ut disse er ikke nødvendigvis like utfordrende som å vinne OL-gull. Begrunnelsen Språkrådet kommer med for utvelgelsen er mer interessant: Naving som begrep har slått rot over hele fjøla, blant ungdom, i media og hos folk flest. Ja, selv i spørretimen i Stortinget har ordet blitt benyttet. Hva kan vi lese ut av dette?

Da jeg skrev trygdesnylter-kronikkene mine nå tidligere på våren ble det fort klart at dette var et tema som engasjerte voldsomt. Debatten raste i kommentarfeltene, den første kronikken var en kort stund den mest leste på dagbladet.no noensinne, og en rekke mennesker følte seg kallet til å komme med tilsvar i ulike medier. Mange uttrykte sinne over at en slik praksis kunne foregå, mange var begeistret for at jeg tok opp det de mente var en viktig problemstilling, mens en litt mindre gruppe mente at jeg gjorde meg til talsmann for alle som fikk støtte av Nav, og slik kastet dårlig lys over de som virkelig fortjente å nave.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer