KOMMENTARER

Navlebeskuelser

I dag går startskuddet for FN kvinnekommisjons femtiniende statusmøte for kvinners rettigheter.

FN's SPESIALRAPPORTØR:  Rashida Manjoo, spesialrapportør på vold mot kvinner, uttrykker stor bekymring for at voldelig oppførsel mot kvinner normaliseres av myndigheter verden over. Foto: NTB Scanpix
FN's SPESIALRAPPORTØR: Rashida Manjoo, spesialrapportør på vold mot kvinner, uttrykker stor bekymring for at voldelig oppførsel mot kvinner normaliseres av myndigheter verden over. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Årets møte i New York blir spesielt, for i år er det også 20 år siden den fjerde internasjonale kvinnekonferansen i Bejing skapte plattformen for fremtidens kvinnerettighetsarbeid, også kalt «Bejing Platform for Action».

Det har ikke vært noen verdenskonferanse siden 1995, på tross av konkrete forslag fra FNs generalsekretær har ikke noe vedtak om en ny samling blitt gjort. Utfordringene med å utarbeide en politisk deklarasjon i forkant av årets møte, i anledning jubileumet, kan kanskje kaste lys på noen av årsakene til at verdens kvinneorganisasjoner vegrer seg for det. Arbeidet har vært preget av sterke konservative motkrefter fra Russland, Indonesia, den Afrikanske gruppen og den religiøse alliansen som kaller seg Holy See. Grupper som nå presser på for å å fjerne referansene til feministiske organisasjoner, i tillegg til å minimere de bitene i teksten som handler om jenter og kvinners menneskerettigheter.

Fra Norge kommer de kvinnesterke, det er nemlig rekordoppslutning fra sivilt samfunn på flyene ned til byen som aldri sover i år. De unge, «navlebeskuende» feministene ivrer ikke bare for å være «egoistiske», de vil også delta i de internasjonale diskusjonene om kjønnslemlesting, tvangsekteskap og overgrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer