- Navnet hans skal slettes

Dronning Elizabeth har fratatt skandaleprodusenten Harvey Weinstein utmerkelsen han fikk i 2004.

<strong>RIBBET:</strong> I mars ble Harvey Weinstein dømt til 23 års fengsel. I forrige uke ble han fratatt den prestisjetunge utmerkelsen CBE, som han fikk i 2004. Foto: Angela Weiss/ AFP.
RIBBET: I mars ble Harvey Weinstein dømt til 23 års fengsel. I forrige uke ble han fratatt den prestisjetunge utmerkelsen CBE, som han fikk i 2004. Foto: Angela Weiss/ AFP. Vis mer
Publisert

I 2004 ble Harvey Weinstein utmerket til Commander of the Order of the British Empire (CBE). Utmerkelsen blir gitt til mennesker innen flere fagfelt, som har skapt en positiv innvirkning gjennom sitt arbeid. Weinstein ble utnevnt for sin tjeneste for britisk filmindustri og filmkultur.

Utmerkelsen er blant de mest prestisjetunge i England.

Andre personer som har blitt tildelt utmerkelsen er blant annet fysikeren Stephen Hawking, Sherlock Holmes- skuespiller Benedict Cumberbatch og skuespilleren Kate Winslet.

Nå har dronningen av England, Dronning Elizabeth fratatt Weinstein utmerkelsen, melder The Guardian.

- Dronningen har gitt ordre om at utnevnelsen av Harvey Weinstein til å være den æresbefalende for den sivile avdelingen av den mest fremragende ordren i det britiske imperiet, datert 19. januar 2004, annulleres, og at navnet hans skal slettes fra registeret over nevnte ordre, skriver tinglysningsavisa The Gazette.

Utmerkelseskommisjonen, som er representanter for utnevnelsen avgjorde fratakelsen under et møte nylig. Kommisjonen møtes når det må vurderes om mottakere er skyldig i oppførsel som antas å bringe skam over æressystemet, melder BBC.

<strong><b>Møttes i London</b>:</strong> Her møtes Dronning Elizabeth og Harvey Weinstein ved Buckingham Palace i 2014. Foto: REX.
Møttes i London: Her møtes Dronning Elizabeth og Harvey Weinstein ved Buckingham Palace i 2014. Foto: REX. Vis mer

23 års fengsel - anket

Weinstein ble i mars dømt til 23 års fengsel for voldtekt og seksuelle overgrep. Forholdene han ble dømt for omhandler seksuelle overgrep mot en produksjonsassistent i 2006, og voldtekt av en skuespiller i 2013. Han ble imidlertid frikjent for den mest alvorlige anklagen, at han var en notorisk overgriper, og misbrukte sin posisjon som filmprodusent til å forgripe seg mot en rekke kvinner.

Weinstein har beklaget oppførselen sin, men har hele veien avvist at han har gjort noe ulovlig. Han erklærte seg ikke skyldig, og dommen på 23 års fengsel ble anket.

Vant 81 Oscar

Weinstein var en av Hollywoods mektigste menn, og var produsent for flere suksessfulle filmer. Gjennom sin karriere fikk Weinstein mer enn 300 Oscar- nominasjoner, og vant 81 priser. Den britisk- amerikanske filmen «Shakespeare in Love» hadde Weinstein som produsent, og vant Oscar for beste film under utdelingen i 1998. I flere av hans filmer brukte han engelsk litteratur og historie som inspirasjon, som «The English Patient», skriver The Guardian.

Da Weinstein fikk utmerkelsen CBE i 2004 uttalte han at han var ydmyk over å motta utmerkelsen.

- Mitt liv og min karriere har blitt sterkt påvirket og beriket av store britiske filmskapere og forfattere. Derfor er jeg spesielt beæret og ydmyk over å motta CBE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer