Anmeldelse: Edouard Louis, «Hvem drepte faren min»

Navngir politikerne han mener «drepte» faren

Edouard Louis' nye bok er ettertanker om en plagsom far.

VIL HA HEVN: Forfatteren Édouard Louis har tidligere skrevet om sin traumatiske oppvekst som Eddy Bellegueule. Nå tar han et oppgjør med franske politikeres medvirkning til fattigfolks miserable liv. Foto: NTB Scanpix
VIL HA HEVN: Forfatteren Édouard Louis har tidligere skrevet om sin traumatiske oppvekst som Eddy Bellegueule. Nå tar han et oppgjør med franske politikeres medvirkning til fattigfolks miserable liv. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Édouard Louis utga sin selvbiografiske roman «Farvel til Eddy Bellegueule» i 2014, bare 22 år gammel, tok han et rasende oppgjør med sin egen bakgrunn. Med den nord-franske industribyen han vokste opp i, med de kulturfattige omgivelsene, med sin uutdannede familie, med en dominerende maskulinitetsdyrkelse og – ikke minst - med sin egen far.

Han kastet til og med av seg sitt døpenavn i det endelige oppgjøret med en barndom og ungdom ødelagt av voldelige machoholdninger og homofobi. Den sterkt personlige beretningen fikk en gjenklang hos mange lesere med liknende erfaringer; boka ble oversatt til mer enn 20 språk og solgt i millioner av eksemplarer.

Forsvarsskrift

Etter «Voldens historie» et par år seinere, der temaet er et annet, har han nå utgitt et essay, «Hvem drepte faren min», som må leses som en oppfølging av «Eddy Bellegueule», nærmest som et ettertankens forsvarsskrift for faren. Har han fått kalde føtter? Blitt mer moden?

Han har i alle fall tillatt seg å utvide perspektivet, og dermed fordelt «skylden» for en miserabel oppvekst på flere bakenforliggende faktorer. Hva gjorde at farens hans ble den han ble? Kunne han valgt annerledes? Hadde han i det hele tatt noe valg?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer