Nazi-flaggene vaiet igjen i Berlin

"Heil Hitler" runget igjen i rød, hvit og svartkledte gater i den tyske hovedstaden.

(Dagbladet.no): Men det grove bruddet på tyske lover om symbolbruk og offentlige utrop, var selvsagt ikke på ordentlig.

Mandag var Berlin prydet av svastikaer, nazi-ørner og masjerende soldater - festet til film av den jødiske regissøren Dani Levy. Hans nye nazikomedie, «Mein Führer», skal bli en Chaplinsk latterliggjøring av Adolf Hitler.

Varslet ikke publikum

Men Berlins byråd, som godkjente den trolig mest synlige nazisymbolikken i landet siden 1945, hadde glømt å advare turister og byboere, skriver The Times\' nettutgave.

Dermed møtte statister og skuespillere mang et måpende blikk, der de masjerte til taktfaste «Heil Hitler»-rop utenfor et hakekorsbekledt finansdepartement - som for seksti år siden var hovedkvarter for Herman Göerings Luftwaffe.

Komedien har en kontrafaktisk handling, hvor Hitler overlever krigen og skal prøve å rette opp sine feil. Ifølge The Times Online, skal filmen være en reaksjon på filmer som Der Untergangs til tider sympatiske framstilling av Adolf Hitlers personlighet. Komikeren og musikeren Helge Schneider skal ikle seg førerrollen i filmen. 

Adolf Hitler framstilles som en stakkarslig og svak person, og hovedpersonen i filmen er en jødisk taleskriver, som den slagne Hitler setter sin lit til for å redde sitt eget skinn.

Ukorrekt

NAZIKOMEDIE: Berlin er denne uken kledt i svart, hvitt og rødt under filminnspillingen av "Mein Führer", en komedie om Adolf Hitler. Foto: Scanpix/EPA
NAZIKOMEDIE: Berlin er denne uken kledt i svart, hvitt og rødt under filminnspillingen av "Mein Führer", en komedie om Adolf Hitler. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

Den sveitsisk/tyske regissøren Dani Levy har tidligere gjort narr av ortodokse jøder i filmen Alles auf Zucker, og tar nå skrittet over til den andre siden. «Mein Führer» har undertittelen «The really truest truth about Adolf Hitler», og er ventet på kinolerrettet til høsten.

Levy har uttalt om filmen at det skal bli en politisk ukorrekt film som motstrider alle historiske dokumenter som noen gang er blitt skrevet om Hitler, holocaust og andre verdenskrig. 

SVAK: Regissør Dani Levys mål er å framstille Hitler som en svak, nevrotisk og ubalansert person - ikke den store føreren han framsto som.
HEIL: Kanskje benyttet også en og annen person med mørkebrune politiske meninger filminnspillingen til å hylle føreren av full hals i Berlins gater, uten å bli tatt for det.