KOMMENTARER

Nazi i Norden

Det er Sverige som er annerledes.

SELVBILDER:  Helle Thorning-Schmidt, Jonas Gahr Støre og Stefan Lôfven tok en sosialdemokratisk selfie sammen på Sørmarka nylig, men i asylpolitikken er de splittet.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SELVBILDER: Helle Thorning-Schmidt, Jonas Gahr Støre og Stefan Lôfven tok en sosialdemokratisk selfie sammen på Sørmarka nylig, men i asylpolitikken er de splittet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn liker å se på seg selv som motstrøms. Norge er annerledeslandet som sa nei til Europa to ganger. Juhu!

Men i en av de største utfordringene i europeisk politikk, følger vi lydig flokken, og det er EU-landet Sverige som går trassig mot strømmen. Mens land etter land strammer inn sin flyktning- og asylpolitikk, er Sveriges dør fortsatt vid åpen. Mens land etter land har veket for høyrefløyens fremmarsj, står svenske politikere samlet mot Sverigedemokraterna (SD). Fredrik Reinfeldt gikk heller av enn å søke støtte hos SD. I Norge regjerer Høyre med SDs politiske forbilde.

Denne uka tok SD hevn ved å sende Sverige ut i regjeringskrise. I fire år har partiet vært isolert, ydmyket og foraktet i Riksdagen. De etablerte partiene diskuterte seriøst om de kunne krympe komiteene for å nekte SD plass. Etter at partiet i høstens valg ble tredje størst, har det ikke fått en eneste komitéleder, og man forsøkte iherdig å hindre SD i å få en representant i presidentskapet.

Lyder kjent? Jo da, Carl I Hagen nikker. Det er bare et valg siden Venstre-leder Lars Sponheim sa heller Jens enn Jensen. Men for både nordmenn og dansker er likevel den kompromissløse svenske holdningen et tilbakelagt stadium. Både Dansk Folkparti og Frp er for lengst inne i varmen. Men da jeg på SVTs "Agenda" onsdag kveld sa det åpenbare, at svensk politikk må finne en måte å snakke med SD på, ikke bare om — de er der, de vil ikke forsvinne om man lukker øynene — fikk jeg sinte meldinger: Vet inte norskan at SD är nazistisk? Jo takk, jeg vet at partiet har brunsvidde røtter og fortsatt ikke har luket dem bort, men 13 prosent av svenske velgere er ikke nazister. Hvorfor stemmer de SD? Kan det være at den tverrpolitiske enigheten i Sverige om en svært liberal innvandringspolitikk ikke har en like unison oppslutning i folket? Kanskje trenger svenskene en Magnus Marsdal til å knekke SD-koden før partiet går til himmels.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer