«Nazi-Tyskland? Firkantet klode? Helgefylla?»

- Ikke tro FrP når de sier at «folk flest vet best».

VET SLETT IKKE BEST: Komponisten i bandet Enslaved innrømmer gjerne at han støtter seg til fagfolk på en hel rekke områder, da han som folk flest ikke bestandig vet best. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
VET SLETT IKKE BEST: Komponisten i bandet Enslaved innrømmer gjerne at han støtter seg til fagfolk på en hel rekke områder, da han som folk flest ikke bestandig vet best. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .Vis mer

DEBATT: Som komponist i Enslaved har vi vært heldige og fått god støtte av blant annet Bergen Kommune og Kulturrådet.

Flott det, og vi klarte oss i de første 15 årene uten støtte. Vi driver alle rimelig suksessrike små foretak utenom bandet, betaler skatt så det griner og alt vel.

Nok om det, la oss holde politikk og musikk atskildt - folk får stemme på det de vil så skal vi konsentrere oss om å lage lydsporet til galskapen vi kaller tilværelsen.

MEN: noen måtte komme frem og protestere når Ulf Erik Knudsen slår fast at folk flest vet best.

Nei, vi gjør ikke det, uansett hvor genial du føler deg, Ulf Erik. Jeg vet ikke best! Derfor kjøper jeg bøker, hører på radio, ser dokumentarer, spør fagfolk, mine foreldre og så videre.

Folk flest vet ikke best, det har vi aldri gjort og kommer aldri til å gjøre - noe håp om universell opplysning i fremtiden er vel Star Trek-forfatteren alene om nå.

Inkvisisjonen? Firkantet klode? Jorda som universets midtpunkt? Nazi-Tyskland? Helgefylla? Vold i hjemmet?

HVA I ALL VERDEN er det som får deg til å tro at folk flest vet best?

Du vet nok at du tar feil; men tyr til infantil retorikk for å gjøre deg populær blant oss folk flest: folk som kan noe er pretensiøse og teite, ingen skal fortelle oss noe!

Vel, jeg protesterer herved. Jeg erkjenner heller at jeg er idiot på de fleste områder utover musikk og bandøkonomi - der er jeg god. Og så spør jeg heller om råd når det gjelder resten.

JEG GJENTAR for sikkerhets skyld: stem på det du vil, gjerne FrP; ikke vet jeg hva som er bra for din situasjon.

Men fall ikke for «folk flest vet best». Da går det fort galt. Igjen.

VET IKKE BEST: Ivar Bjørnson i Enslaved. Foto: Tonje E. Peersen
VET IKKE BEST: Ivar Bjørnson i Enslaved. Foto: Tonje E. Peersen Vis mer