«Nazifrisør» er ikke straffbart

Løgnaslaget blir ikke straffet for ordet «nazifrisør».

I RETTEN: Merete Hodne og hennes advokat Per Danielsen møtte i Gulating lagmannsrett i februar. Foto: NTB scanpix
I RETTEN: Merete Hodne og hennes advokat Per Danielsen møtte i Gulating lagmannsrett i februar. Foto: NTB scanpixVis mer

Løgnaslaget straffes ikke for å ha brukt ordet «nazifrisør». Lagmannsretten forkaster anken, melder Stavanger Aftenblad.

- Dommen ser tvilsom ut. Den er nok dessverre i altfor stor grad preget av synsing i stedet for riktig analyse av rettskildene, sier Hodnes advokat Per Danielsen til avisa.

Løgnaslagets advokat Brynjar Meling kaller på sin side lagmannsrettens dom «grundig, riktig og enda mer knusende enn tingrettens dom».

Merete Hodne er også dømt til å betale Løgnaslagets saksomkostninger på 367 571 kroner. Nå vurderer hun å anke saken, skriver avisa.

Saksøkt for ærekrenkelser

Dette er tredje gang Hodne taper mot Løgnaslaget i rettssystemet. Frisør Merete Hodne saksøkte komikerne i Løgnaslaget for ærekrenkelser, etter at de kalte henne «nazifrisør» i en sang kalt «En hårsår frisør fra Bryne», fra revyen «Løgnasevangeliet».

Løgnaslaget består av Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Pål Mangor Kvammen, Rune Andersen og Bjørn Aslaksen. Av dem krevde Hodne det samme som sist rettsrunde, 200 000 kroner.

Partene møttes i Stavanger tingrett i desember 2017, og retten konkluderte med at Løgnaslaget frifinnes. Merete Hodne anket så saken til Gulating lagmannsrett, som nå har forkastet anken.

I 2017 behandlet Stavanger tingrett også Hodnes begjæring om midlertidig forføyning. Det vil si at hun krevde at revylaget sluttet å bruke ordet «nazifrisør» inntil en rettsavgjørelse forslå. Stavanger tingrett kom fram til at Løgnaslaget kunne fortsette å bruke ordet i resten av forestillingene.

Streng eller rigid

Det var i februar i år at partene møttes i lagmannsretten. Der framholdt Hodnes advokat Per Danielsen at hans klient oppfatter bruken av ordet «nazifrisør» som en faktabeskyldning, og at Løgnaslaget dermed beskylder Merete Hodne for å være nazist.

Lagmannsretten har blant annet vurdert hvorvidt ordet «nazifrisør», slik det ble brukt, er en faktapåstand eller en verdivurdering. En enstemmig lagmannsrett har kommet fram til at Løgnaslagets bruk av ordet må forstås som en verdivurdering, som har et sterkere vern i ytringsfriheten.

«Når «nazi» vert nytta om ein person, kan det isolert sett bety «nazist» eller tilhengar av den nasjonalsosialistiske ideologi. Men slik ordet vert nytta i dag, kan det bety at ein person er særleg streng eller rigid slik tingretten har lagt til grunn, noko som kan finne støtte i Det Norske Akademis Ordbok», står det i dommen, gjengitt av Stavanger Aftenblad.

SAKSØKTE: Løgnaslaget, her representert ved Dag Schreiner og Per Inge Torkelsen, ble saksøkt av Merete Hodne etter at de kalte henne «nazifrisør» i revyen sin «Løgnasevangeliet». Her fra rettssaken i 2017. Foto: NTB scanpix
SAKSØKTE: Løgnaslaget, her representert ved Dag Schreiner og Per Inge Torkelsen, ble saksøkt av Merete Hodne etter at de kalte henne «nazifrisør» i revyen sin «Løgnasevangeliet». Her fra rettssaken i 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

Som en del av sin bevisføring viste Hodnes advokat den omfattende BBC-dokumentaren «Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution'». Han kalte også inn et sivilt vitne til å snakke om jødeutryddelsen.

Det er en måneds ankefrist på lagmannsrettens avgjørelse. For å kunne ankes, må saken slippe gjennom Høyesteretts ankeutvalg - som vurderer hvorvidt saken er prinsipiell nok til å slippe gjennom eller ikke.

Hijab-saken

Merete Hodne ble kjent for offentligheten da hun ble anmeldt for å ha nektet 24-årige Malika Bayan å komme inn i salongen, fordi Bayan på dette tidspunktet bar det religiøse hodeplagget hijab.

Hodne ble først ilagt et forelegg på 8000 kroner, som hun nektet å vedta. I 2016 ble hun dømt til å betale en bot på 10 000 kroner for å ha nektet Bayan inngang i sin salong. Denne dommen ble anket.

Ankesaken ble tatt opp i Gulating lagmannsrett i 2017. Hodne erklærte «ikke straffskyld». Hun fastholdt at hun anser hijab som et «ekstremt politisk symbol», som «gir henne angst».

I lagmannsretten ble Hodne til slutt dømt til å betale en bot på 7000 kroner.