Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nazifrisør-saken»: Retten frifinner Løgnaslaget

Løgnaslaget frifinnes og Merete Hodne må også betale saksomkostninger.

SAKSØKTE: Frisør Merete Hodne saksøkte Løgnaslaget for ærekrenkelser etter at de hadde kalt henne «Nazifrisør» i revyen sin. Nå har retten frikjent Løgnaslaget. FOTO: NTB Scanpix
SAKSØKTE: Frisør Merete Hodne saksøkte Løgnaslaget for ærekrenkelser etter at de hadde kalt henne «Nazifrisør» i revyen sin. Nå har retten frikjent Løgnaslaget. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frisør Merete Hodne saksøkte komikerne i Løgnaslaget for ærekrenkelser, etter at de kalte henne «nazifrisør» i revyen sin «Løgnasevangeliet». Partene møttes i Stavanger tingrett i desember. Nå har retten konkludert med at Løgnaslaget frifinnes.

Merete Hodne er også dømt til å betale saksomkostninger til Løgnaslagets medlemmer, på 267 875 kroner.

Advokat Per Danielsen, ved advokatfirmaet Danielsen og Co, som representerer Merete Hodne, mener dommen er uforståelig.

- Dommen er uforståelig fordi retten legger til grunn at begrepet «nazi» ikke vekker assosiasjoner om nazisme og nazistiske holdninger. Retten mener Hodne ikke er beskyldt for noe som helst, og da blir det uforståelig, rent logisk. Men denne forståelsen må være gal, og når utgangspunktet er galt blir også resultatet i dommen gal, sier Danielsen til Dagbladet.

Hodne har foreløpig ikke vurdert om hun vil anke dommen.

- Vi er foreløpig bare forundret over bortfortolkningen av det saken gjelder, sier Danielsen.

- God start på helga

Komiker Per Inge Torkelsen, som er medlem av Løgnaslaget, er svært fornøyd med sakens utfall.

- Det var en veldig god start på helga. Samtidig var det ikke overraskende. Jeg hadde falt baklengs hvis vi hadde blitt dømt. Samtidig har vi gått med en smule usikkerhet i magen, så det var deilig å få bekreftet at vi har blitt hundre prosent frikjent, sier Torkelsen til Dagbladet.

Hodne krevde opprinnelig et beløp i erstatning fastsatt etter rettens skjønn, inntil 200 000 kroner fra hver av Løgnaslagets medlemmer: Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Rune Andersen, Bjørn Aslaksen og Pål Mangor Kvammen.

FRIFINNES: Løgnaslagets medlemmer, Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Rune Andersen, Bjørn Aslaksen og Pål Mangor Kvammen, ble frikjent av Stavanger tingrett. FOTO: NTB Scanpix
FRIFINNES: Løgnaslagets medlemmer, Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Rune Andersen, Bjørn Aslaksen og Pål Mangor Kvammen, ble frikjent av Stavanger tingrett. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Torkelsen sier han er glad for at rettsvesenet har tatt seg tid til å gå grundig inn i saken.

- Denne saken handlerjo om en revyvise som var i ett minutt, der vi tar for oss et aktuelt tema. Men saken handler også om ytringsfrihet og hva du har lov til i en revysammenheng. Det er forskjell på revy og Dagsrevy, og det slår denne dommen fast. Jeg synes det er flott at det norske rettsvesenet tar seg til, og har lagt ned så mye arbeid i dette, sier han.

Han forteller at det vil bli en feiring av frifinnelsen.

- I kveld skal jeg feire med å se film om Winston Churchill, og neste uke skal Rune Andersen ha premiere på forestillingen sin, og da tror jeg det blir feiring både av forestillingen hans og av utfallet av rettssaken, sier Torkelsen til Dagbladet.

Krevde oppreisning

Merete Hodne, som i januar i fjor ble dømt for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen sin på Bryne, reagerte sterkt på at revylaget Løgnaslaget kalte henne «nazifrisør» i revyen sin.

Hodne har tidligere vært politisk aktiv i Stopp Islamiseringen av Norge og i Pegida.

Partene har nå vært hatt ro runder i rettsapparatet. I mars behandlet Stavanger tingrett også Hodnes begjæring om midlertidig forføyning. Det vil si at hun krevde at revylaget sluttet å bruke ordet «nazifrisør» inntil en rettsavgjørelse forslå.

Stavanger tingrett kom fram til at Løgnaslaget kunne fortsette å bruke ordet i resten av forestillingene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!